NOĆNA PROVALA

ART MAFIJA U NOĆNOM PLJAČKAŠKOM POHODU Sinu renomiranog slikara Berbera iz stana u centru Zagreba ukrali očeve umjetnine i zlato: 'Provala me šokirala'

Ovo nije prvi put da mi se provaljuje. Već sam pretrpio jednu, nešto veću provalu. Nažalost, policajci nisu otkrili kradljivce niti pronašli umjetnine - kaže sin slavnog slikara
 CROPIX

Umjetničke slike renomiranog akademskog slikara i grafičara Mersada Berbera ne prestaju biti tražena roba ni tri godine nakon njegove smrti.

Neiscrpna su inspiracija i kradljivcima i krivotvoriteljima. Nepoznati lopov provalio je u noći sa subote na nedjelju u stan slikareva 41-godišnjeg sina Azera Berbera u zagrebačkoj Novakovoj ulici te odnio umjetnine i nešto zlatnog nakita. Vrijednost plijena kojeg se lopov domogao, Azer Berber procijenio je na nešto više od 150.000 kuna. S obzirom na visinu od četiri metra koju su provalnici prethodno morali savladati ne bi li se domogli Berberovih vrijednosti, istražitelji pretpostavljaju da ih je bilo barem dvoje.

Ono što dodatno zabrinjava je vrlo izgledna mogućnost da su kriminalci pratili kretanje Azera Berbera. Naime, provala je odrađena za vrijeme njegova izlaska u subotnji provod. Stan je napustio oko 23 sata u subotu, a kad se u njega vratio u nedjelju u 5.15 sati dočekalo ga je neugodno iznenađenje. Shvatio je da je ostao bez očevih umjetničkih slika, ali i nešto zlatnog nakita.

Ušli preko balkona

- Provala me šokirala. Stan nije bio previše ispreturan, odmah sam vidio da mi fali nekoliko slika koje nisu bile na zidovima već su bile odložene uza zid. Koje su to točno umjetnine, ne mogu vam reći, jer su policajci rekli da radi što uspješnije istrage, ne otkrivam detalje. Kako je provalnik ušao? Lako. Neprimjetno i preko balkona na dvorišnoj strani. Popeo se nekako do drugog kata. Pomogle su mu i stepenice na tom dvorišnom dijelu koje vode na prvi kat. Ovo nije prvi put da mi se provaljuje. Već sam pretrpio jednu, nešto veću provalu. Nažalost, policajci nisu otkrili kradljivce niti pronašli umjetnine - kaže za Jutarnji list Azer Berber, sin slavnog slikara, inače zagrebački poduzetnik koji ipak ne gubi nadu da će mu umjetnine kad-tad biti vraćene.

Berberovi susjedi isto su tako šokirani jer je njihov ulaz proteklih godina često bio na meti provalnika i varalica.

Izviđanje situacije

- Provalnicima nije bitna visina. Osim kod Berbera, ne tako davno provalili su u stan u prizemlju, ali i na četvrtom katu. Obijaju vrata i prozore na balkonima, ovisno o dobu dana. Uvjeren sam da su provalnici isti ljudi koji preko dana prodaju po kućama razne stvari, nude masaže, a onda, kad izvide situaciju u nečijem domu i koje su sve vrijednosti unutra, ubrzo kreću u akciju. Informiraju se po ulazima gdje žive poznati i bogati. Evo, u našem ulazu stanuje jedna političarka koja je nekad bila i u vrhu Zagrebačkog holdinga, a tu stan ima i sin jednog poduzetnika kojeg su mediji proglasili pripadnikom zlatne mladeži. Portafoni ne skrivaju tajnu, pa lopov, uz malo promatranja, začas uoči priliku i neprimjetno isprazni stan - ogorčen je Berberov susjed čiji su dom provalnici također temeljito počistili i pričinili mu znatnu štetu.

U Berberovoj zgradi ne postoji videonadzor, ali u susjednim ulicama vidljive su videokamere u čije se snimke istražitelji uzdaju da će im pomoći u rekonstrukciji slučaja. Za pretpostaviti je da su se do Novakove ulice provalnici dovezli u nekom automobilu jer bi itekako bili primijećeni da su po gradskim ulicama hodali sa slikama većih dimenzija u rukama.

Tajna lokacija

Hoće li ukradene umjetnine na tajnoj lokaciji čekati da se ‘prašina slegne’ ili su, pak, unaprijed imale kupca, istražitelji nastoje utvrditi.

I na crnom tržištu umjetnina Mersad Berber je vrlo cijenjen umjetnik, a to je vidljivo i na stranici Ministarstva unutarnjih poslova gdje se nalaze tri Berberove krivotvorine koje su amaterskim ljubiteljima slikarstva podvaljene kao originali, a prodavatelji su i dalje nepoznati.

Inače, Azer Berber s bratom ima tvrtku koja se, između ostalog, bavi izdavaštvom. U posljednje je vrijeme novinske stupce punio zbog ljubavne veze s manekenkom Aleksandrom Grdić, koju su u početku pokušavali sakriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:06