NAVIJAČI PRED SUDOM

Ako želi iz pritvora, košarkaš iz Osijeka mora platiti 50.000 kuna jamčevine

Tijekom postupka posebno treba paziti na kvalitetu dokaza da iste izgrednike opet ne bismo uskoro viđali na tribinama

Nakon Šibenčanina i Splićana i jedan Osječanin pritvoren je na mjesec dana zbog sumnje da je sudjelovao u izazivanju nereda koji su doveli do prekida utakmice Hrvatska - Češka u 86. minuti 17. lipnja na stadionu u Saint-Etienneu.

Riječ je o 27-godišnjem Osječaninu kojem je određeno i jamstvo od 50.000 kuna. Prema onome što smo doznali, riječ je o mladiću koji se navodno bavio košarkom i ima stalni posao te do sada nije policijski evidentiran niti ima dosje.

Sam se predao

Policiji se sam javio kad je čuo da su ga tražili i rekao da je bio na toj utakmici i spornoj tribini, ali negirao je sudjelovanje u bilo kakvim neredima.

DORH ga pak sumnjiči da se “pridružio većem broju osoba koje su na nogometni teren ubacile više pirotehničkih sredstava, tzv. bengalki i jedan tzv. topovski udar, koji je eksplodirao na nogometnom terenu i odbacio vatrogasca zaštitara, te potom fizički nasrnule na druge navijače ugrozivši tako javni red i potičući time mnoštvo na nerede i nasilje”.

Neslužbeno smo doznali da policija traga za još dvojicom Osječana koji se dovode u sumnju za sudjelovanje u neredima u Francuskoj.

Za isto kazneno djelo, kako smo jučer pisali, 28-godišnjak iz Brodarice kod Šibenika nakon uhićenja također je pritvoren na mjesec dana.

- Nakon što su u 86. minuti nepoznate osobe, među kojima je bio i on, na nogometni travnjak bacile pirotehnička sredstva, zajedno s tim osobama fizički je napao veći broj navijača hrvatske reprezentacije na istoj tribini te ih udarao i gurao, a prema dijelu navijača 28-godišnjak je trčao u namjeri da se s njima fizički obračuna te svojom gestikulacijom pozivao na nasilje - rekao je za Jutarnji Emilijo Kalabrić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Šime Pavlović, zadarski odvjetnik, smatra kako u članku 14. stavak 3. Kaznenog zakona postoji jasna odredba prema kojoj se kazneno zakonodavstvo RH primjenjuje i kad kažnjivo djelo nije kažnjivo prema zakonu države u kojoj je počinjeno i ako je to, među inim, predviđeno međunarodnim ugovorom kojeg je Hrvatska stranka.

Pravne iznimke

Tom odredbom je uvedena iznimka od zahtjeva za identitetom norme. Prema mojem stajalištu, pravo na slobodu i sigurnost, zajamčeno člankom 5. stavkom 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a koje smo implementirali u naš pravni poredak, u svakom se slučaju, dakle, kao jedno od temeljnih ljudskih prava, mora zaštititi putem kriminalizacije teških oblika njegove povrede.

Europska konvencija je supranorma, što znači da naše domaće pravo mora biti u skladu s Konvencijom, smatra Pavlović. Zadarski pravni stručnjak i autor komentara o Zakonu o kaznenom postupku dalje navodi kako mu nije poznato dokle se stiglo u suradnji pravosudnih tijela Francuske i Hrvatske, ali da je u svakom slučaju nužno usporediti francusko i hrvatsko kazneno zakonodavstvo i vidjeti odgovara li u svojoj jezgri ponašanje izgrednika načelu identiteta norme.

Zaštita države

Zbog zaštite ugleda RH huliganski ispadi ne bi smjeli ostati nekažnjeni. Kad je isključeno načelo identiteta norme, tada se primjenjuje hrvatsko kazneno zakonodavstvo. I za kraj, Pavlović navodi da snimke nadzornih kamera na stadionu mogu poslužiti za identifikaciju počinitelja kaznenih djela. No tijekom postupka moraju se provesti pojedine dokazne radnje kao što su ispitivanje svjedoka, određena vještačenja i drugo.

Tijek postupka protiv hrvatskih navijača vjerojatno neće tako skoro biti okončan.

No najzanimljivije će biti vidjeti hoće li im se izreći kakva zaštitna mjera ili ćemo iste izgrednike opet viđati na utakmicama hrvatske reprezentacije u inozemstvu u sljedećim kvalifikacijama za svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Snimke kamera, pripadnost grupi i rasprava na Facebooku

Osnovu za kazneni progon navijača, koji su prema tvrdnjama policije izazvali nerede na utakmici Hrvatska - Češka, Državno odvjetništvo nalazi u odredbama Kaznenog zakona koje dozvoljavaju progon hrvatskih državljana za kaznena djela počinjena i izvan državnih granica ako je djelo kažnjivo i prema zakonu države u kojoj je počinjeno.

U posebnim slučajevima Hrvatska može progoniti svoje državljane i za djela koja čak nisu kažnjiva u zemljama u kojima su počinjena. No to se odnosi samo na djela koja su definirana međunarodnim ugovorima kojih je RH potpisnik. U slučaju navijača tužitelji smatraju da su djela počinjena u St. Etienneu kažnjiva i po francuskom zakonu te se Hrvatska smatra nadležnim za njihovo procesuiranje.

Svi uhićeni navijači brane se da nisu bili u skupini koja je izazvala nerede, da su se tamo samo zatekli te da su se i sami branili od drugih napadača. Nikoga se ne tereti se za upotrebu pirotehnike, već za pripadnost skupini koja ju je bacila, a neke ni za to. Policija i tužiteljstvo su kao dokaze predočili snimke kamera, ali i komunikaciju na Facebooku prije i poslije utakmice. (M. Dešković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 01:39