LANAC PROSTITUCIJE

Akcija CATALUNYA: Hrvaticama obećavali posao u Španjolskoj pa ih prisiljavali na prostituciju

 Thinkstock

Čakovčanin Robert Žganec sa suprugom ljeto bi provodio u španjolskom ljetovalištu Lloret de Mar i Pinet de Mar. Oni su bili mozak međunarodne prostitucije, trgovanja ljudima i drogom u kojem su se dnevno obrtale stotine eura. Proljeće će Žganec umjesto u Lloertu dočekati u varaždinskom Okružnom zatvoru jer mu je određen jednomjesečni pritvor kao prvom na popisu osumnjičenih u međunarodnoj kriminalnoj skupini koju su razbile hrvatska i španjolska policija u akciji “Catalunia” o čemu su danas izvijestili u ravnateljstvu policije .

Španjolska policija je akciju počela početkom prošle godine, a hrvatski kolege su im prve informacije o skupini koja vrbuje djevojke iz Hrvatske za uličnu prostituciju po ulicama Lloret de Mara i Pineta de Mara proslijedili u srpnju. Osim izravne komunikacije dviju policija zaštićenim policijskim kanalima, u akciju se uključio i Interpol i Europol, a surađivalo se i sa policijama iz Slovenije i Mađarske, a članovi međunarodne bande bili su i državljani Srbije, Ukrajine i Bugarske.

Djevojke su se morale prostituirati za 20 do 100 eura, a 70 posto od te svote morale su svakodnevno uplaćivati na račune svojih svodnika. Svodnici su ih cijelo vrijeme dok su operirale sa klijentima nadzirali, a ukoliko se nisu željele prostituirati bile su izložene psihičkom i fizičkom nasilju. Vrbovane su djevojke iz Međimurja, Koprivnice i Zagreba za posao konobarice, a završile su kao prostitutke. Organizatori su djevojkama organizirali put avionom, ili aubomobilom, a ponekad bi se vraćale preko Mađarske kako bi se “zamuljalo” njihovo stvarno odredište. Policija je pokazala i snimke nadzornih kamera na budimpeštanskom aerodromu kada su snimljene dvije djevojke koje su bile žrtve međunarodnog lanca prostitucije.

Cijela akcija koju je vodio USKOK počela je u studenom prošle godine od kada su se počele provoditi posebne dokazne radnje nad više osoba sa područja Međimurja i Zagreba, a početkom prošlog tjedna krenula su i uhićenja. Španjolci su jedan dio skupine uhitili sredinom prosinca zbog više imovinskih kaznenih djela, a tada je zatečeno i više djevojaka iz Hrvatske, Ukrajine, Moldavije, Bugarske i Srbije koje su se bavile prostitucijom. Kao dio zajedničke akcije “palo” je i pola kilograma kokaina koji je prokrijumčaren iz Barcelone u Međimurje.

Za dvojicom hrvatskih državljana španjolska je policija izdala 24. siječnja europski uhidbeni nalog, a za jednim je izdana tjeralica u Španjolskoj. Tri djevojke koje su bile žrtve svodnika i trgovaca ljudima su nađene i nijma je pružena odgovarajuća skrb i pomoć. Neki od osumnjčenih poznati su policiji od ranije po kaznenim djelima, dok je dio osumnjičenih “čistog” dosijea. Gonzalo Jesus Navarro časnik za vezu španjolske policije u Hrvatskoj rekao je kako je ova akcija značajan primjer međunarodne policijske suradnje i nema veze s nedavnim uhićenjem pripadnika “zemunskog klana”. Razbijanjem ove skupine riješen je veći broj kaznenih djela provalnih krađa, krivotvorenja kreditnih kartica i zlouporabe droga. Španjolskoj policiji hrvatske su kolege pak pomogle u razbijanju jedne od najjačih skupina “balkanske mafije” .

Prijavljena i dva policajca

Nevezano uz razotkrivanje prostitucije u akciji su “pali” prometni policajac i upravni referent međimurske policijske uprave zbog toga jer su nekima od članova ove skupine odavali podatke o vozilima i provjeravali osobe čime su odavali službene tajne. Protiv oboje su podnesene kaznene prijave i pokrenuti stegovni postupci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 23:06