VUKLI NOVAC IZ BANKE

AFERA KARLOVAČKA BANKA Nakon tri i pol mjeseca u zatvoru Marija Šola i sinovi pušteniiz zatvora

U istražnom zatvoru bili su da ne bi utjecali na svjedoke.

Nakon tri i pol mjeseca provedena u istražnom zatvora, Marija Šola i njezini sinovi Sandi i Petar Šola - okrivljeni u aferi Karlovačka banka - pušteni su da se brane sa slobode.

Kako nam je rekao odvjetnik Marije Šole, Mate Matić, oni su u istražnom zatvoru bili da ne bi utjecali na svjedoke. S obzirom na to da su danas ispitani posljednji svjedoci, USKOK je sam predložio nadležnom sucu istrage županijskog suda da im ukine istražni zatvor.

Ostali osumnjičenici u ovoj aferi, među kojima je još jedan sin Marije Šole - Tomislav, već su ranije pušteni da se brane sa slobode.

Podsjetimo, USKOK tereti osumnjičene za udruživanje u kriminalnu grupu te za više pojedinačnih kaznenih djela zloporaba položaja i ovlasti, kao i poticanja na zloporabe. Kao “mozak” spomenute grupe istražitelji označavaju Mariju Šolu, nekadašnju stečajnu upraviteljicu Name.

Pod sumnjom prije svega kreditni aranžmani Karlovačke banke s tvrtkama iza kojih su stajali članovi obitelji Šola.

Istražitelji sumnjaju da su Šolini koristili svoje pozicije odgovornih osoba i suvlasnika u Karlovačkoj banci da vlastitim privatnim tvrtkama, koje su sami osnivali ili su ih preuzimali od drugih, poput Invest Holdinga Marije Šole, Opatovina projekta Petra Šole i brojnih drugih, omoguće raspolaganje velikim novčanim sredstvima za poslovanje, iako te tvrtke nisu imale odgovarajuću kreditnu sposobnost niti su mogle vraćati odobrene kredite.

Pritom su čelni ljudi banke i direktori zaduženi za odobravanje kredita zaobilazili propisanu proceduru, posebno u pogledu ponuđenih garancija i boniteta tvrtki tražitelja kredita. Kako bi prikrili plasman takvih visokorizičnih kredita, povremeno su odobravali nove kredite trećim, a također “obiteljskim” tvrtkama, koje su sredstva prosljeđivale prije zaduženim tvrtkama da bi mogle otplatiti potraživanja. Dakle, stara potraživanja banke zatvarali su novoodobrenim kreditima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 22:45