POČEO PROCES U OSIJEKU

AFERA GROBARI Pljačkaši grobova traže 40.145 DNK analiza, što košta 80 mil. kuna!

Nakon nekoliko odgoda, na Općinskom sudu u Osijeku napokon je održano pripremno ročište u aferi grobari.

Pri tome je sklopljena i jedna nagodba, dok se 14 grobara i nosača osječke gradske tvrtke Ukop odlučilo na sudski proces u kojem će se braniti od optužbi da su od 1993. do 2013. iz grobnica i lijesova umrlih krali dragocjenosti poput zlatnih lančića, satova, narukvica, zubi... Uhićeni su prije dvije godine, a optužnica protiv njih potvrđena je tek u studenome 2014. jer je sud prvotnu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu. Grobarima i nosačima nakon uhićenja uručeni su otkazi.

Na pripremnom ročištu nagodbu je sklopila S. Đ., nevjenčana supruga grobara S. D., koja je dragocjenosti koje je on uzimao s pokojnika prodavala, čime su zaradili oko 14.000 kuna. Osuđena je na godinu zatvora, uvjetno na tri godine. Početak glavne rasprave zakazan je za 26. svibnja. Iako je dio optuženika u istrazi priznao kako su krali iz lijesova, a jedan je čak i prigodom uhićenja na ruci imao sat koji je uzeo s pokojnika, obrane će temeljiti na činjenici da se u optužnici oštećenici ne spominju imenom, a nije navedeno ni vrijeme ni mjesto kaznenog djela.

Zakonski nasljednici

Ne znaju se ni grobnice u kojima je krađa izvršena, kao ni koliko je to puta učinjeno, zatim je li riječ o nepripadnoj imovinskoj koristi male ili velike vrijednosti...

Tako je branitelj prvooptuženog B. P. (54) zatražio da se obavi DNK analiza uzoraka s kostiju oduzetih predmeta. Konkretno, kod optuženih je pronađeno nekoliko zubnih navlaka, pa Kovač traži DNK analizu s kostiju.

- Optužene se, osim za uznemiravanje mira pokojnika, tereti za tešku krađu, a to kazneno djelo traži da se utvrdi tko je oštećena osoba. Tužiteljstvo navodi da su oštećeni zakonski nasljednici pokojnika, ali nema njihovih imena, a moramo ih imati.

Budući da imamo iz čega obaviti DNK analizu, predložio sam da se to učini - rekao je odvjetnik Radan Kovač.

Krv na analizu

Sud će se o njegovu zahtjevu očitovati naknadno, no ako bi ga prihvatio, to bi značilo da bi morali pozvati zakonske nasljednike da daju krv na analizu. Ukop upravlja sa 20 grobalja na kojima je 40.145 grobova, što bi značilo da bi krv trebalo dati toliko ljudi, ali je vrlo upitno bi li se i time nešto dokazalo budući da je puno vlasnika koji su grobna mjesta kupili, pa bi bilo nemoguće dokazati srodstvo. Inače, jedna analiza stoji 2000 kuna, pa bi cijeli proces financijski stajao više od 80 milijuna kuna. Stoga će taj prijedlog vjerojatno biti odbačen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 07:20