RAZGOVOR S DAVOROM IVOM STIEROM

Karamarko me nazvao da me pita kako mi je noga i da mi zaželi brz oporavak ‘S glavnim tajnikom HDZ-a Vasom Brkićem se ne sukobljavam, to je samo zdrava razmjena mišljenja’

Posljednji izbori u HDZ-u bili su pomak u jačanju demokracije unutar stranke. Karamarko je tome znatno pridonio
 Darko Tomaš/CROPIX

Umjesto da s kolegama ovih dana obilazi Hrvatsku kako bi osigurao još jedan mandat u Europskom parlamentu, HDZ-ov kandidat Davor Ivo Stier morao je u posljednji trenutak promijeniti planove. Nezgoda u kojoj je ozlijedio nogu, zbog čega još neko vrijeme, prema liječničkim uputstvima, mora strogo mirovati, razlog je što još nije na terenu. Za sada kampanju vodi online, a u njegovu domu u Samoboru posjećuju ga brojni prijatelji i kolege. Stižu mu i brojne poruke potpore, a najredovitiji posjetitelji su Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a, i Željko Reiner, potpredsjednik Sabora.

- Oporavak ide dobro, zadovoljan sam - kaže Stier i dodaje kako vjeruje da će, unatoč problemima koji su ga zadesili, ipak ponovno ući u EP.

Nezgoda vam je poremetila planove za kampanju. Kad vas se može očekivati na terenu?

- Možda ću se moći priključiti terenskoj kampanji na samom kraju, ali sve ovisi o daljnjem razvoju oporavka noge. Zasad ide jako dobro, ali još ne mogu hodati. Međutim, mogu ostati u kontaktu s građanima preko medija i društvenih mreža. Ova je situacija bila poučna za mene i tako sam je prihvatio. Imao sam vremena više razmišljati tijekom Velikog tjedna, bolje razumjeti koliko smo krhki i koliko ovisimo jedni o drugima.

Do posljednjeg trenutka nije se znalo hoćete li biti na listi za EP i na kojem mjestu. Jesti li zadovoljni četvrtom pozicijom ili ste očekivali nešto drugo?

- Nisam bio opterećen mjestom na listi. Mene veseli što i ove godine imamo vrlo dobre kandidate na listi.

Jeste li prije objave liste razgovarali s predsjednikom Karamarkom ili nekim iz vrha stranke o svojoj poziciji na listi? Naime, dio kandidata požalio se da ih do objave liste nitko nije u vezi s tim kontaktirao.

- Doista nisam bio opterećen pozicijom na listi, pa tako nisam ni razgovarao s predsjednikom Karamarkom o tome. Zasmetala me jedino činjenica da su se odmah nakon Nove godine počeli pojavljivati “neimenovani izvori” s negativnim porukama u medijima. O tome sam se javno očitovao i ubrzo su takvi napadi prestali. No, o svojoj poziciji na listi nisam raspravljao.

Koliko procjenjujete da će lista HDZ-a i koalicijskih partnera osvojiti mandata?

- Vidio sam dosadašnje ankete, ali mislim da će naša lista dobiti najmanje pet mandata. Volio bih, naravno, da bude i više. Neće svi mandati biti iz redova HDZ-a jer imamo dva koalicijska partnera, ali sam uvjeren da će naša lista dobiti najviše glasova, a da će i HDZ pojedinačno imati najviše mandata.

Očekujete li da će kampanja ove godine biti mnogo oštrija nego prošle i hoće li kampanju zasjeniti afere koje stalno izbijaju?

- Meni se pak čini da hrvatski građani ni ove godine nemaju osjećaj da je u tijeku predizborna kampanja. Mislim da mnogi još ne znaju ni kada su izbori niti kako se biraju zastupnici u Europskom parlamentu. Možda tome pridonosi specifičan zakon po kojem imamo de facto predizbornu šutnju od 47 dana u elektronskim medijima. No, važnije od toga je činjenica da građani u Hrvatskoj i Europi sve manje vjeruju da mogu mijenjati stvari izlaskom na izbore. To je ozbiljan izazov za demokraciju, a zasićenost javnog prostora aferama naprosto je nadomjestak za nedostatak prave političke rasprave.

Na predstavljanju liste rekli ste kako ćete “i dalje ostati svoj”. Što ste time htjeli poručiti?

- Svatko je od nas stvoren slobodan i tako moramo djelovati i na političkoj sceni. Jasno je da ću djelovati u skladu s političkom doktrinom HDZ-a i Europske pučke stranke, koju sam dobrovoljno prihvatio. Ali to ne znači odustati od vlastite inicijative i kritičkog razmišljanja ili se prepustiti nekoj vrsti mehaničke poslušnosti prema stranačkom vodstvu jer bi to na kraju bilo loše za samu stranku, što nam je nedavna prošlost pokazala. Mislim da su zadnji izbori u HDZ-u bili pomak u smjeru jačanja unutarstranačke demokracije te da je Tomislav Karamarko tome značajno pridonio, posebice kad je govorio da HDZ nije ničija prćija. Dakle, moraju se poštivati stranačke institucije i program, ali isto tako mora biti širine i prostora za slobodno djelovanje svakog pojedinca. Drago mi je što sam mogao tako djelovati u ovom mandatu u Europskom parlamentu.

U EP-u ste iznimno dobro surađivali s SDP-ovim Toninom Piculom, a rezultat te suradnje je rezolucija izglasana o BiH. Vašu suradnju mnogi su pohvalili. Što su vam oko uspjeha koji ste postigli rekli u HDZ-u?

- Rezolucija Europskog parlamenta doista je jedna prekretnica u politici prema BiH. Pozdravili su je Hrvati u BiH, ali i svi ljudi koji istinski žele europsku BiH. Na njoj smo puno radili, svi zastupnici HDZ-a, zajedno s izvjestiteljicom Doris Pack. Također sam kao član Vanjskopolitičkog odbora uspostavio vrlo dobru suradnju s Toninom Piculom, kao i s Nikolom Vuljanićem. S Piculom smo se zajedno obratili ključnim ljudima u Europskoj komisiji i Parlamentu, a takvim zajedničkim nastupom osnažili smo svoje argumente. Na istom tragu je predsjednik Karamarko razgovarao sat vremena s povjerenikom Fueleom u Bruxellesu. Bio sam s njim na tom sastanku i bio sam ponosan što se tom prilikom pokazalo kako Hrvatska, sa svim svojim čimbenicima, može razvijati ozbiljnu, učinkovitu i konstruktivnu politiku u Europi. Kad su u pitanju strateški ciljevi, stranački interesi trebali bi nam biti manje važni.

Ako ponovno uđete u EP, hoćete li i dalje surađivati s kolegama iz drugih političkih opcija oko pitanja koja su od strateškog interesa?

- Da. To je neophodno zbog samog načina funkcioniranja Europskog parlamenta, ali također označava jedan novi pristup u hrvatskoj politici, u koji duboko vjerujem. Hrvatske građane sve manje zanimaju stare paradigme desnice i ljevice, a sve više traže konkretne rezultate. Zato nam je potrebna suradnja oko strateških ciljeva. Pritom neću biti manji demokršćanin, već ću kao HDZ-ovac bolje služiti hrvatskim građanima ako u suradnji s drugim opcijama osiguramo ostvarivanje nacionalnih interesa. Ta nam je širina bila nužna oko stvaranja države te njene obrane i ulaska u euroatlantske asocijacije. Sada nam je potreba za ozbiljne gospodarske reforme, za povratak proizvodnje i stvaranje radnih mjesta u Hrvatskoj.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:13