SPAS ZA NAJZADUŽENIJEG ČOVJEKA SVIJETA

‘U jednoj noći prokockao sam pet milijardi eura, a sad sam junak jer ništa ne moram vratiti’

O njemu se snima film, junak je stripa i video igrica, a neki Francuzi traže da mu se dodijeli Nobelova nagrada za ekonomiju
 Gabriel Bouys / AFP

I dok je Jérôme Kerviel za jedne heroj antiglobalizma, Che Guevara financijskog svijeta i Robin Hood burze, za druge je opasni, hladnokrvni burzovni mešetar, prevarant i lopov koji je odgovoran za najveći gubitak u povijesti bankarstva.

Jérôme Kerviel doslovce je preko noći u siječnju 2008. postao najpoznatiji francuski broker koji je rizičnim špekulativnim poslovima u vrijednosti i po nekoliko desetaka milijardi eura te klađenjem na burzovne indekse u drugoj po veličini francuskoj banci Société Générale prouzročio gubitak od nevjerojatnih pet milijardi eura te tako ušao u povijest kao najveći burzovni prevarant svih vremena.

U vrijeme kad je 2008. otkrivena afera, imao je samo 31 godinu. Bilo je to tri godine nakon njegova unapređenja i službenog prijelaza iz tzv. middle officea, u kojem se provodi kontrola i validacija tržišnih burzovnih operacija, u front-office gdje se vodila kupnja i prodaja. Vijest o velikoj prijevari burzovnog mešetara i gubitku banke od pet milijardi eura, koje je prouzročio samo jedan čovjek, mnogima je već u prvi tren zvučala posve nevjerojatno.

U jednom od medijski najeksponiranijih francuskih slučajeva Kerviel je nakon dugog i iscrpnog suđenja u listopadu 2010. osuđen na pet godina, od čega tri godine zatvora.

Točka preokreta

Njegovi su odvjetnici od početka zahtijevali oslobađajuću presudu, tvrdeći da je za sve odgovorna banka koja je tolerirala Kervielov način poslovanja sve dok je banci donosio dobit. Trogodišnja zatvorska kazna se Kervielu od dva zla ipak činila manjim. Osim služenja zatvorske kazne, presuđeno je i da banci mora u cijelosti vratiti prouzročenu štetu od gotovo pet milijardi eura. Taj iznos Kerviel ne može zaraditi ni za nekoliko života. Kerviel je time i službeno postao najzaduženiji čovjek na planetu - sve do ove srijede kada je postupak jednim dijelom ipak preokrenut u njegovu korist.

Vrhovni je sud, naime, ukinuo dio presude iz 2010., prema kojoj kontroverzni Kerviel treba vratiti banci “prokockanih” pet milijardi eura zbog čega je banka svojedobno izbubila gotovo četvrtinu svoje vrijednosti.

“Ovo je njegova velika pobjeda”, ističe jedan od odvjetnika obrane Patrice Spinosi. Kerviel je izbjegao plaćanje drakonske novčane kazne, ali ne i zatvorsku kaznu. Vrhovni je sud, naime, u srijedu potvrdio kaznu od tri godine dosuđenu 2010. te više nije upitan odlazak u zatvor “genija prijevare”, kako ga je svojedobno nazvao i guverner Središnje francuske banke Christian Noyer.

U zatvoru bi se, procjenjuju pravni stručnjaci, mogao naći već za nekoliko dana ili najkasnije tjedana. Kontroverzni francuski broker je 2008. godine u sklopu istog slučaja već proveo 41 dan u istražnom pritvoru nakon čega je, do početka suđenja, pušten da se brani sa slobode. Svojedobno najtraženiji čovjek Francuske zbog velikog je interesa javnosti i opsjedanja stotina novinara tada utočište pronašao u garaži prijatelja u kojoj se mjesecima skrivao.

Spava po svratištima

Odluku Vrhovnog suda o poništenju novčane kazne, odnosno (ne)vraćanju duga banci taj je 37-godišnjak dočekao daleko od sjaja svojeg nekadašnjeg ureda u poslovnoj četvrti Pariza La Défense. Nepodšišan, zarasle brade i s naprtnjačom na leđima, daleko od izgleda nekad uglađenog brokera u super skupom odijelu, Kerviel je financijsko trgovanje zamijenio vjerom te borbom protiv kapitalizma.

Jérôme Kerviel forestgampovski maršira po Europi tvrdeći da se bori protiv kapitalizma (foto: Gabriel Bouys / AFP)

Trenutačno se nalazi u Italiji, ali više ne uživa u elitnim odredištima. Talijanske noći provodi u jeftinim svratištima, ne skupljima od nekoliko desetaka eura na noć.

Tražio od Svetog Oca da ga primi. Sredinom veljače uslijedio je i dugoočekivani susret nakon kojega mu se, tvrdi, život iz temelja promijenio.

(Danijela Mihalić Đurica)

.....

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:57