PRVO SVJEDOČENJE ŽRTVE

Više me pogodilo kako me sustav tretirao, nego što sam silovana

Zašto je niste bacili u more?, rekao je policajac negdje oko tri sata u noći, 23. kolovoza 2007. godine, nekolicini ljudi okupljenih na rivi u Milni na otoku Braču. Stajali su pred vezom 37,6 metara dugog broda Emanuel, koji je nekoć pod imenom Karlovac, u Jadrolinijinoj floti četrdeset godina brodio jadranskim otocima. Prodan je 1995. kao staro željezo i nakon što je godinama ležao na mrtvom vezu, preuređen je u luksuznu jahtu Emanuel, kojoj je te 2007. godine bilo drugo ljeto krstarenja morem.

Debeli sudski spisi

Na rivi su u to doba bili konobar s Emanuela D. Š., vlasnik broda, vlasnica i konobar kafića Fjaka, gdje su dio posade i kći vlasnika susjednog broda tu večer izašli na piće. Svi su policajcu rekli da je hostesa s Emanuela D. J. pila i remetila javni red i mir, histerično vičući i upadajući gostima u kabine. D. J. je pozvala policiju. Tvrdila je da ju je konobar D. Š. silovao u salonu Emanuela, oko dva sata u noći. Tada je na rivi stajala u razderanoj suknji, ispod koje nije imala gaćice jer joj ih je, kako je rekla, silovatelj potrgao i negdje bacio pa je tražila od policajca da pregleda mjesto silovanja kako bi se našle gaćice, kao dokaz. Policajac joj je odgovorio da za to nema potrebe jer je “pijana, a ne silovana”. Tako stoji u debelim sudskim spisima slučaja koji je počeo te noći na Emanuelu, a završio pet ljeta kasnije na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

D. J. je dan ranije došla na Emanuel. Tada 28-godišnjakinji, s četverogodišnjom djevojčicom i srednjoškolskim diplomama hotelsko-turističke tehničarke i profesionalnog pomorca te bez posla, dobro je došao hitan poziv vlasnika broda da dođe sezonski raditi. Mjesto hostese na brodu s malobrojnom posadom podrazumijevalo je da će raditi sve, od čišćenja do posluživanja, za što je trebala dobiti oko 5000 kuna mjesečno. Neprijavljeno, kao i svi drugi na brodu, kako kaže. Posada, među kojom nikoga nije poznavala, dijelila je tuševe i WC-e i već joj se prvog dana dogodilo da je konobar D. Š. ušao u kupaonicu dok se tuširala. Nije joj to bilo drago, ali mogla je biti i slučajnost. Njenu drugu večer na brodu usidrili su se u Milni i izašli na kopno. Popila je nekoliko pića i, kako inače nije navikla na alkohol, nije joj bilo dobro. Posumnjala je i da joj je netko stavio drogu u piće, što je i rekla društvu u kojem je bila. Odlučila je otići na spavanje, a D. Š. (31) ju je pratio iako mu je rekla da nije potrebno jer je brod bio udaljen tek tridesetak metara. Odgovorio je da joj želi pomoći. U praznom brodskom salonu D. Š. ju je počeo ljubiti, strgnuo joj je gaćice i poderao suknju, penetrirao u nju prstima, a onda i penisom. Iako malaksala od alkohola i mučnine, branila se, i kad je konačno odustao, pokušao ju je odvući do njezine kabine da je stavi na spavanje. No, D. J. je već počela glasno zapomagati, lupati po vratima kabine u kojoj je mislila da spava vlasnik broda i pozvala je policiju. Vlasnik broda joj je rekao kako je histerična i da budi goste te ju je otjerao s broda. Ne na kratko, već trajno. D. Š. joj je na obalu iznio kofer. Kad je došao policajac iz Policijske postaje Brač, nije napravio očevid ni osigurao mjesto događaja. Nije uzeo odjeću D. J. ni potražio gaćice u salonu, nije je ni ispitao niti uzeo odjeću D. Š. koji ga je dočekao svježe istuširan. Kasnije je u službenoj zabilješki zapisao: “Kako je D. bila u šoku, nisam mogao obaviti detaljni razgovor.”

U istom policijskom autu odveo je D. J. i D. Š. u policijsku postaju, gdje je D. Š. zadržan. Zanijekao je da je silovao D. J., ali je izjavio kako je “istina da ju je dirao i gurao prst u vaginu”. Nju su poslijepodne odveli u Split. Na trajektu joj je policajac rekao da djeluje previše mirno za nekoga tko je doživio silovanje i kako su žrtve silovanja koje je on vidio, bile pretučene. U Splitu ju je pregledao ginekolog KB-a Split te utvrdio “da nema ozljeda vagine, nego tek nekoliko ogrebotina po tijelu”, ali ginekolog je to smatrao ozljedama izvan njegove stručne domene. Protiv D. Š. je podnesena kaznena prijava. Uhićen je i priveden istražnome sucu S. G. na Županijskom sudu u Splitu. D. J. je poslijepodne autobusom otputovala u Crikvenicu, gdje je tada živjela. Nitko je prethodno nije ispitao.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:40