NEAUTORIZIRANO

Canjuga je direktor u četiri tvrtke, postao je uspješan biznismen

 Nikša Stipaničev/CROPIX

Nekadašnji savjetnik prvog predsjednika Franje Tuđmana, koji je promijenio ime kluba Dinamo u Croatia, danas je, 20 godina poslije, biznismen s tvorničkim pogonom za obradu smeća u Zaboku. Cezar je postao “kralj smeća” koji se 90-ih svakodnevno pojavljivao u medijima od kojih danas zazire.

- Sada sam u bizinisu, ne zanima me to više - poručuje Canjuga. Politika mu danas, doznajemo, ne nedostaje. Nakon ugasle voditeljske televizijske karijere, sav se dao u bisniz, kao i njegova supruga Piruška Canjuga, izvršna potpredsjednica Agrokora.

Canjuga je direktor u četiri tvrtke, a ona s najvećim prometom je Hamburger Recycling d.o.o. koja se bavi “reciklažom nemetalnih ostataka i otpadaka”. Tvrtka je smještena u Zaboku, a 2008. godine ostvarila je promet od 459.000 eura. Posluje i sa Zagrebačkim holdingom. Direktor Čistoće, Marko Melčić, potvrdio je da su potpisali ugovor s Canjuginom tvrtkom.

- Otkupljuju od nas stari papir, a Canjugi, koliko vidim, dobro ide u poslovnim vodama - rekao je Melčić. Canjuga je direktor i u tvrtkama: Ens d.o.o. (registriranoj 2004.) te tvrtkama C Pakiranje i Pax Terra (registrirane 2009.) Sve su prijavljene na adresi u Bužanovoj 6c, gdje Canjuga ima ured.

Tvrtke ne ostvaruju velike promete, ali uvidom u Poslovnu Hrvatsku vidi se da su aktivne. Njegova najstarija tvrtka (Ens) ostvarila je 2008.promet od 249.000 eura, a registrirana je za “posredovanje u trgovini raznovrsnim predmetima”. Tvrtke C Pakiranje bavi se proizvodnjom papira i kartona, a Pax Terra je registrirana za djelatnost “hoteli i hotelski smještaj”. Kao direktor Canjuga danas upravlja s ukupno 708.000 eura, što je znatno manje nego kad je bio na vlasti, ali nikako se ne može reći da je “propao”.

Bandiću vozač održava grunt na Slavagori?

Gradonačelnik Milan Bandić i u Gradskom poglavarstvu počinje gubiti kontrolu, pa se posljednjih dana Poglavarstvom proširila glasina o njegovu bivšem vozaču.

Bivši Bandićev vozač već dulje ne vozi gradonačelnika, ali nije prebačen na drugi posao, nego je navodno i dalje zaposlen u Poglavarstvu, iako često boravi u Bandićevoj vikendici na Slavagori.

- Već dugo ga ne vozi stari vozač, sada ima novog, mlađeg. Stari vozač nije prebačen na novi posao nego se brine o njegovu gruntu, a koliko mi je poznato, još je zaposlen u Poglavarstvu - doznajemo od visokopozicioniranog izvora u Gradskom poglavarstvu.

Prije ‘diplomatske gozbe’ Neven Jurica opjevao ‘Jesensku gozbu’

Neven Jurica bi se, nakon što je nepravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora i zabranu rada u diplomaciji na pet godina, mogao vratiti staroj zanimaciji - poeziji.

Prilično “poetično” zvučala je Juričina obrana zbog potrošenih 667.000 kuna državnog novca u privatne svrhe.

- Kad je riječ o 24 tisuće dolara gotovine podignute na bankomatima po Americi, potrošio sam ih na čašćenja, davanje napojnica i taksi - branio se bivši diplomat.

Neven Jurica diplomirao je komparativnu književnost, a prije političke karijere objavio je nekoliko knjiga pjesama i kritika poezije. Posljednju zbirku objavio je još početkom 90-ih pod naslovom “Jesenska gozba” i bila je to njegova četvrta zbirka pjesama. No, tada je za Juricu, čini se, počela “diplomatska gozba”, a svugdje gdje je bio u diplomatskim predstavništvima, od Australije i Novog Zelanda do Sjedinjenih Američkih Država, pratile su ga priče o prevelikom trošenju novca. I nepravomoćna presuda odnosi se na potrošenih 667.000 kuna državnog novca u privatne svrhe.

Jesenska gozba

“...Umjesto meteora lete tužni leševi nad nama.

Promiče plemstvo zvijezdama.

Rasprskava se cvijeće nad odrima.

Ništa nije podignuto između nas i vječnosti

dok su mrtvi naviještali život...

... Pod jesenskim lišćem bride nečije pokojne usne,

a zemlja još miriše na ljeto i lipe.

Na groblju evo svjetla, kruha,

evo vina i grožđa, spomena i uspomena,

evo gozbe!...”

Premijerkin sin piše za časopis ‘15 dana’

I dok premijerka Jadranka Kosor smišlja kako provesti mjere za gospodarski oporavak, njezin sin Lovro Škopljanac bavi se problemima s prijevodom slavnog japanskog pisca Yukija Mishime.

Premijerkin sin objavio je ovih dana u ilustriranom časopisu za umjetnost i kulturu “15 dana” veliki tekst pod naslovom “Ispovijedi maske, književno samooblikovanje Yuikija Mishime” u kojem analizira prijevod tog djela japanskog pisca koji je život okončao ritualnim japanskim samoubojstvom, karakterističnim za samuraje. Poznato je da je Lovro Škopljanac diplomirao japanologiju i da je određeno vrijeme proveo na školovanju u Japanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 12:27