INTERVJU

BIVŠI PREMIJER NIKICA VALENTIĆ ZA JUTARNJI 'HDZ se mora mijenjati! Iz pokreta se mora potpuno pretvoriti u stranku'

'Nemojte misliti da branim vodstvo HDZ-a, ali izbori nisu izgubljeni, oni su u najmanju ruku nedobiveni'
 Cropix

Bivši predsjednik Vlade i potpredsjednik HDZ-a Nikica Valentić spremno je pristao progovoriti o vrućoj temi treba li sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ostati na čelu stranke ako ne uspije sastaviti Vladu. ”Ja se ne bojim svoje stavove iznašati, ali to su isključivo moji osobni stavovi.”

”Uz još jedan važan dodatak, a to je da Hrvatska ima goruće gospodarske probleme i svaki izgubljeni dan može napraviti štetu. Zato treba hitno zauzeti politički stav da je ekonomija ključna i da ponovljeni izbori mogu dovesti do još teže situacije.”

Jeste li zadovoljni ili razočarani rezultatima izbora?

- Nitko nije predvidio, niti se očekivalo, da će jedna od stranaka trećeg puta dobiti sama dvadesetak mandata, a to se dogodilo. Sada je to politička realnost. Ali, odnos između dvije velike grupacije bio je pogođen. Svi mi koji smo realni tvrdili smo da će razlika između HDZ-ove i SDP-ove grupacije biti par mandata, ali ovaj put D’Hondt nije donio većinu ni jednima, ni drugima, već trećem putu, a to je Most.

Danima pratimo dogovaranje, a sve ide jako sporo, sve je još neizvjesno. Što će biti dalje?

- Sada će se vidjeti koliko je teško voditi politiku.

Kako vidite poziciju HDZ-a na današnjoj političkoj sceni?

- HDZ je prije svega povijesna stranka i to je činjenica. Tradicija je uvijek bitna u svemu, pa tako i u formiranju jedne političke stranke. Drugo, HDZ treba Hrvatskoj, ako ništa drugo to je jedna široka demokršćanska stranka, formirana kao pokret, a u vrijeme Franje Tuđmana, pa i kasnije preselila se na desni centar.

Je li HDZ i danas desni centar?

- Stranka je uvijek pripadala umjerenom desnom centru i takav HDZ treba i ostati. Puno je učinjeno u stranci posljednjih pet godina, saniralo se puno toga, ali se HDZ treba iz pokreta potpuno pretvoriti u stranku.

Nije li kampanja koju je vodio Tomislav Karamarko bila previše desna. Kakva je budućnost HDZ-a?

- Stranka mora ostati ustrojena kao državotvorna, ali mora ostati stranka desnog centra, ne predesnoga. Mislim da će idući sabor stranke koji je izborni imati kriterije na tom tragu, a pokazat će se i kroz političku orijentaciju kandidata. Uz određene promjene u statutarnim elementima i pomlađivanju HDZ će ostati kao stabilna i čvrsta stranka desnog centra.

Vi ste se uvijek zalagali da se ne ide previše desno, jer se u konačnici to uvijek pokazalo za HDZ kontraproduktivnim. Ostajete li kod tog stava?

- Pa ni sada, osim verbalno u predizbornim vremenima, HDZ nije bila ekstremno desna stranka. Ekstremna desnica na sreću u Hrvatskoj ne postoji.

Pitat ću vas direktno, smatrate li da sadašnje vodstvo stranke i njen predsjednik Tomislav Karamarko, ako ne uspiju formirati Vladu, imaju šansu ostati na čelu HDZ-a?

- Pitanje je ipak hipotetičko pa je na njega teško odgovoriti. Ovo vodstvo stranke, koje ja nisam u svim nijansama podržavao, nego sam se dobronamjerno kritički ponašao, dobilo je četiri, pet izbora. Ni ovi posljednji, a nemojte misliti da branim vodstvo HDZ-a, nisu izgubljeni, oni su u najmanju ruku nedobiveni. Sve ostalo će se rješavati na saboru stranke gdje će sigurno biti i kvalitetnih ljudi koji mogu voditi HDZ sljedeće četiri godine.

Pretpostavljam da očekujete da će ponuđeni programi kandidata biti na liniji desnog centra?

- Tako je, jer će samo tako HDZ opstati. Ako prijeđe crtu prema ekstremnoj desnici, onda to više nije HDZ. Nikad nisam bio za ekstreme, pa sam zato i imao dobar odnos s Franjom Tuđmanom. Hrvatska ne može na ekstremizmu graditi svoju perspektivu.

Kako biste ocijenili dosadašnji mandat Karamarka na čelu HDZ-a?

- Ukupno mandat Tomislava Karamarka bilježim pozitivno. Na ovim izborima je jednostavno bio iznenađenje treći put u vidu Mosta. Poslije svega Tomislav Karamarko dobit će pohvale za ono što je dobro učinio i kritike za ono što nije bilo dobro. Mislim da kombinacija jedne mlađe garniture koja se sada kali u inozemstvu i državotvornih elemenata u domovini, onih ruralnih elemenata gdje su moji Ličani i Hercegovci, daje jedan koktel koji može završiti dobrim uspjehom.

Trebaju li promjene?

- Nešto se promijeniti mora. Ali to ne znači rušenje vodstva kako bi ispalo da se mora promijeniti Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:47