‘ZAVEO JU JE TONY BLAIR!’

Bivši britanski premijer bio je kum kćeri Ruperta Murdocha. Sad je postao razlog njegova razvoda

Unutar News Corporationa često se govorilo o tome tko bi mogao naslijediti Ruperta Murdocha. Gigantsku medijsku kompaniju i dalje vodi njezin osnivač Rupert Murdoch, koji je sa svoje 82 godine i šest desetljeća u biznisu itekako zaslužio svoje povlačenje u mirovinu. Kada se u zgradi News Corporationa uz njujoršku Petu aveniju ili londonskom ogranku kompanije News International uz Temzu provodi interna kladionica o nositelju prezima Murdoch koji će naslijediti carstvo koje, iako neupitno najvažnija medijska kompanija na svijetu, po mnogočemu vođeno kao obiteljska tvrtka, uglavnom se spominju imena Elisabeth, Lachlan i James. Troje djece iz Rupertova tridesetogodišnjeg braka s bivšom novinarkom Annom oduvijek su imali interes za očevo poslovanje, a epitet budućeg nasljednika skakao je s jednog na drugog, ovisno o sezoni, promašajima i očevoj naklonosti. Jedno vrijeme to je bila Elisabeth koja je, ipak odabirući nezavisnost, rekla ocu da želi svoju produkcijsku kuću, zbog čega je nastao Shine - najveća produkcijska kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, koju je Murdoch kasnije pridodao svojem carstvu. Najstariji, Lachlan, jedno je vrijeme bio “broj tri” u kompaniji, ali dijelom zbog pritiska, dijelom zbog svojeg blagog “nemurdochovskog” karaktera povukao se pa s tvrtkom koketira samo povremeno. U godinama koje slijede mjesto na koje su ranije pretendirali njegovi stariji sestra i brat postavio se James Murdoch koji, za razliku od Lachlana, posjeduje obilje tog “murdochovskog” u sebi - uključujući nezaustavljivost, tvrdoglavost, aroganciju i opsjednutost biznisom. No, James se zadržao na vrhu kompanije i bio uz oca kada je britanski ogranak tvrtke proteklih godina proživljavao jedan od najosjetljivijih perioda u povijesti, a on se ispred britanskih parlamentarnih zastupnika morao braniti da vrh kompanije, odnosno on, nije znao da njezini djelatnici hakiraju telefone političara, glumaca, nogometaša i majki nestale djece.

Bitka za nasljedstvo

Ipak, oni najbliži Murdochu svoju ranije navedenu okladu stavljaju na najmlađu diviziju Murdochovih, djevojčice Grace i Chloe iz njegova braka s Kineskinjom Wendi. Budući da se svima koji dobro poznaju medijskog magnata čini nevjerojatnim da će se Rupert Murdoch povući u idućih nekoliko godina, moguće je da će do njegove mirovine (ili smrti - možda jedine stvari koja ga uistinu može zaustaviti) djevojčice, koje imaju jedanaest i devet godina, stići odrasti i svojim odgojem “mame tigrice” Kineskinje Wendi i kineskim kao materinskim jezikom nadmašiti svoje tridesetak i četrdesetak godina starije polusestre (Rupert Murdoch ima i 55-godišnju kćer Prudence iz prvog braka) i polubraću.

Sadržaj uredskih tračeva i interne kladionice nikada nisu bili življi nego ovih dana, kada je Rupert Murdoch podnio zahtjev za razvod braka od Wendi. Medijski mogul i Kineskinja nesavršene biografije trajali su gotovo četrnaest godina, više nego većina brakova iz računa. U tom razdoblju Murdoch je izgubio 1,7 milijardi funti koje je bio prisiljen isplatiti svojoj drugoj supruzi Anni nakon što ju je ostavio zbog Wendi. Ona je od neugledne imigrantice postala pripadnica njujorške elite, a Rupert bolje odjeven, zamijenivši majice iz jeftine robne kuće WalMart Pradinim odijelima, koje je pomno birala nova gradska šminkerica Wendi. Iako su mišljenja o njihovu razvodu podijeljena - neki govore da je pravo čudo da je brak trajao koliko je trajao, a neki su, ako ne šokirani, onda vrlo iznenađeni - u razgovoru s osobama bliskim News Corporationu i Rupertu Murdochu, koji su željeli ostati anonimni, doznajem da takav rasplet događaja nitko nije očekivao.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 21:34