NEIZVJESNA SUDBINA ŠVICARCA

BANKE TRAŽE HITAN SASTANAK S VLADOM 'Plan konverzije kredita u švicarcima nije u skladu sa važećim zakonima EU'

 CROPIX

Vlasnice najvećih banaka u Hrvatskoj tvrde u svom pismu upućenom hrvatskoj Vladi da prijedlogom načina rješavanja problema kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) Vlada krši propise Europske unije (EU) i bilateralne sporazume o ulaganjima.

Plan Hrvatske o konverziji kredita u švicarskim francima krši propise Europske unije i bilateralne sporazume o ulaganjima, tvrdi skupina inozemnih banaka koje su vlasnice najvećih banaka u Hrvatskoj, prenosi u četvrtak agencija Bloomberg.

Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International i Hypo Group Alpe Adria razmotrit će taj slučaj s hrvatskom Vladom bude li donesen zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u kredite u eurima kao što se planira, prenosi agencija Bloomberg iz zajedničkog priopćenja banaka objavljenog u četvrtak.

"Ozbiljno nas zabrinjava takav razvoj događaja i izjave iz hrvatske Vlade", navodi se u priopćenju banaka. "Prisilna konverzija bez razmatranja situacije s dohotkom ili sposobnosti klijenta za servisiranje duga predstavlja ozbiljnu retroaktivnu intervenciju u postojeće ugovore", dodaje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:20