PARIŠKO RJEŠENJE

Vlasti ‘očistile‘ park od ovisnika, a dva dana poslije uslijedilo je novo iznenađenje - ‘zid srama‘

Podizanje zida izazvalo je negodovanje građana, koji smatraju da to nije rješenje dugogodišnjeg problema
Zid je podignut između siromašnog naselja u predgrađu Pariza i njegove četvrti na periferiji grada
 Lafargue Raphael/abaca/Abaca Press/Profimedia

Dva naselja na periferiji Pariza, Pantin i Aubersvilliers, odnedavno su razdvojena zidom. Razlog? Kako bi spriječili prelijevanje ovisnika iz jedne četvrti u drugu. Aubervilliersspada pod oblast Seine-Saint-Denis, koja je jedna od najsiromašnijih u čitavoj Francuskoj, dok Pantin spada pod grad Pariz.

Naime, pariške vlasti su proteklog vikenda odlučile u potpunosti 'očistili' park zvan Staljingrad u naselju Pantinu, deložirajući im šatore u kojima su obitavali, a gotovo preko noći izgradili su zid kako se ne bi mogli vratiti u parišku četvrt. Drugim riječima, poručili su im da na rade kaos u jednoj od najsiromašnijih četvrti u Francuskoj.

Međutim, ono što vlasti u Parizu definitivno nisu očekivali je revolt stanovništva, pa čak i iz Aubersvilliersa, koji su ovo rješenje prozvali 'zidom srama'.

- Za početak, ovo rješenje nije održivo. Također, nije nimalo dostojanstveno prema tim ljudima - kazala je 76-godišnja Claude.

S njom se djelomično složio zamjenik gradonačelnika Pariza Emmanuel Grégoire.

- Prije toga nisu učinjene nikakve pripreme, nije osigurano humanitarno sklonište, nikakva sigurnosna procedura. Možemo reći da problem nije riješen, već samo preseljen.

Vlasti su gradnju zida opravdale sve raširenijom pojavom ovisnika u blizini škola, a bojali su se kako bi se epidemija ovisnosti s lakoćom mogla preliti na prenapućeno i siromašno francusko naselje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:11