ZA VIKEND I -20°

U zaleđenoj Kanadi debeli minusi, no dvojica hrabrih entuzijasta ne odustaju od ovog rituala!

Dok su ulice u Melbourneu potpuno ispražnjene zbog hladnoće, u Torontu dvojica prkose zaleđenoj slici

Temperature diljem Kanade iznimno su niske, a nastavit će padati

 Nathan Denette/Zuma Press/Profimedia

Temperature su na istoku Kanade noćas pale ispod deset stupnjeva u minus, o čemu najbolje svjedoče prizori zaleđenih praznih ulica u Montrealu. U pokrajini Qubec govore o rekordnoj potrošnji električne enerije, a bez obzira na zubato sunce, pripremaju se na dodatan pad temperature.

Iako je u Torontu situacija za koji stupanj toplija, i dalje je hladno. No hladnoća ne utječe na jutarnji ritual u koji se svakodnevno upuštaju dvojica hrabrih Kanađana - Ron Batuigas i James Ferrier.

Grafički dizajner Batuigas pohvalio se novinarskoj ekipi kako je kupanje kojem su svjedočili čak 401. u nizu, a iako uživa plivati i ljeti, posebno su mu drage ledene kupke.

"Za mene je to poput kave. Kava mi više ni ne treba. Osjećam se osvježeno, koncentracija mi je sjajna", kaže Ron.

Rekao je i da jutarnji ritual potiče kreativnost i ideje potrebne u njegovom poslu. "To je poput pilule sreće za svakoga. Preporučujem to, no uz puno opreza. Treba slijediti svoje instinkte", dodaje Ron.

U ovom nesvakidašnjem ritualu nedavno mu se pridružio i entuzijast James Ferrier. Njemu kupanje u ledenom jezeru Ontario pomaže da razmišlja jasnije te da se osjeća sretnije.

"Jedino na što misliš u toj vodi je trenutak u kojem se nalaziš. Svaki otkucaj srca, svaki udisaj. Potpuno postaješ jedno s tim", objasnio je mladić i dodao da se "taj ritam nastavlja i kad izađeš iz vode."

Kupanje u hladnim jezerima, rijekama i morima prakticira se na mnogim mjestima u svijetu, a razna istraživanja govore o njihovu pozitivnom utjecaju na imunitet, cirkulaciju i općenito fizičko stanje čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:11