DETONACIJA U ZAGREBU

Sa 16 kg eksploziva srušen svod crkve u Palmotićevoj koja je razorena u zagrebačkom potresu

Crkva u Palmotićevoj teško je oštećena u zagrebačkom potresu 22. ožujka prošle godine
 Damjan Tadić/Cropix

Video: Lovro Belošević

U kontroliranim uvjetima danas je miniran svod bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici 31, koji je stradao u zagrebačkom potresu u ožujku 2020. godine.

Na rušenje svoda potrošeno je 16 kilograma eksploziva, a miniranje je proteklo bez većih problema. Božidar Ćurić iz ravnateljstva Civilne zaštite rekao je da se svod minirao u svrhu daljnje rekonstrukcije crkve koja je stradala u zagrebačkom potresu, a i naknadnih udara koji su se osjetili.

image
Rušenje svoda crkve u Palmotićevoj
Lovro Belošević
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix

- U potresu je oštećen jedan dio svoda, a danas je obavljeno miniranje kako bi se ostali dio svoda srušio i završila obnova. Kontroliranu eksploziju odradila je profesionalna tvrtka, oni su postavili oko 16 kilograma eksploziva na taj dio svoda, a eksplozija je bila kao rafalna paljba i nije bilo dodatnih vibracija jer su na pod postavljene automobilske i kamionske gume. Sudjelovalo je 30-ak ljudi iz te tvrtke, kao i sve popratne službe - rekao je Božidar Ćurić i dodao da je promet bio obustavljen na samo 45 minuta.

Projektant je bio Josip Galić, ujedno profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, gdje predaje kolegije iz područja nosivih konstrukcija, a inače je i konstruktor (statičar) te usko surađuje s Radionicom statike, jednom od vodećih tvrtki u području projektiranja nosivih konstrukcija i sanacija građevina.

Galić je danas nadgledao miniranje svoda, ali izvana se nije moglo puno vidjeti, osim oblaka prašine koja je izašla iz crkve nakon miniranja.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 11:38