OČAJNI FRANCUZI

Poljoprivrednici u borbi s mrazom probdjeli noć uz voćke: Palili su bale sijena, upregnuli i helikoptere

Iznimno niske temperature predstavljale su veliku opasnost za potpuno uništenje ljetine francuskih poljoprivrednika
Francuski poljoprivrednici zabrinuti za svoje ljetine
 Jeff Pachoud/Afp/Profimedia

Velika promjena vremena natjerala je francuske poljoprivrednike na očajne mjere. Hladna fronta, koja se u Hrvatskoj manifestirala kroz temperaturni minus, snijeg i u obalnim područjima te jače nalete vjetra, osjetila se i u većem dijelu Francuske.

Kao i u Hrvatskoj, ekstreman pad temperature francuskim je poljoprivrednicima nanio mnogo štete. Oni kojima je za plodove zemlje vezana egzistencija pali su u očaj. Odlučili su ipak stvari ne prepustiti slučaju, nego pokušati akumulirati toplinu na različite načine.

U regiji Chablis, iz koje dolaze nama poznate sorte bijelog vina, vlasnici vinograda duž svojih su imanja palili velike bale sijena, ne bi li barem malo podignuli temperaturu iznad ništice.

U središnjoj su Francuskoj voćari i ratari svoje usjeve branili zapalivši redove svijeća s antifriz-efektom.

Oni koji su se uspjeli bolje snaći nabavili su i velike ventilatore koji su neprestano upuhivali topliji zrak, dok su drugi uz pomoć helikoptera nadlijetali imanja i također pokušavali pojačati cirkulaciju toplijeg zraka nad svojim plodovima.

Među poljoprivrednicima našli su se i oni koji su svoju ljetinu kroz noć polijevali vodom, ne bi li na površini listova voda stvorila gelirajući premaz koji je stvorio efekt iglua.

Sve ovo došlo je niti nepunih tjedan dana nakon što su upravo francuski poljoprivrednici prosvjedovali zbog nove Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:47