POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo trenutno najgledaniji film u američkim kinima: Nastavak nažalost nije nadmašio original

Redatelj paralelnim radnjama koje naglašava montažnim rezovima gledatelja toliko dezorijentira da više ne zna koji dio filma gleda
Millicent Simmonds, Emily Blunt i Noah Jupe u filmu ”Mjesto tišine 2”
 Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia

Najgledaniji američki film u tamošnjim kinima 'Mjesto tišine 2' još od razdoblja prije pandemije ostvario je dvostruko veći promet od svog konkurenta "Cruella" (njegova je cijena po najnovijim podacima iznosila čak 200 milijuna dolara), što ne čudi, jer su horori i znanstvena fantastika na visokoj cijeni kod široke publike, pogotovo kad je u pitanju franšiza. Bilo bi još bolje da je nastavak nadmašio original, ali to nije slučaj.

Redatelj John Krasinski nesmotreno je likvidirao svoj lik na kraju prošlog filma, pa je morao smisliti poduži uvod u kojem se taj pojavljuje u predradnji originala, čime je donekle zapetljao stvar. Kako je moguće da John Abbott (Krasinski) tako brzo shvati da vanzemaljci koji ih napadaju ništa ne vide i sjajno čuju? Valjda je gledao prethodni film.

Drugi je ozbiljan problem u fabuliranju. Nakon što preostali Abbotti odluče napustiti svoj zaklon i s vremenom se razdvoje, redatelj prilično bezočno počne koristiti strategiju paralelnih radnji, najprije dvostrukih, a zatim i trostrukih. Toliko uživa u tome da to počne naglašavati i uz pomoć montaže, kako bi rezovi bili što neosjetniji, pa gledatelj više nije siguran koji dio filma gleda. Time ozbiljno urušava vjerodostojnost priče, koja je ionako čista fantastika, no na to nas ne treba podsjećati ovakvim dosjetkama.

Pa kad još sve završi tako da nema druge nego da i najpriprostiji u dvorani shvate da se sprema i "trojka", to mu zbilja ne služi na čast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 02:56