PROZIVKE

Pitanje otpada izazavalo buru, Tomašević i Filipović se porječkali: ‘Pa vi ste glasali za to!‘

Tijekom sučeljavanja kandidat HDZ-a Davor Filipović i kandidat stranke Možemo Tomislav Tomašević vrlo često su prozivali jedan drugog
Tomislav Tomašević i Davor Filipović
 Boris Kovačev/Cropix

U petak je u organizaciji Jutarnjeg lista održano prvo veliko sučeljavanje sedam vodećih kandidata za gradonačelnika Zagreba. Cijeli tijek sučeljavanja možete pročitati OVDJE.

Tijekom sučeljavanja kandidat HDZ-a Davor Filipović i kandidat stranke Možemo Tomislav Tomašević, prema svim dosadašnjim anketama favorit na ovim izborima, vrlo često su prozivali jedan drugog.

Tako je na pitanje o tome kako planira riješiti gradske probleme Filipović odgovorio sljedeće:

- Planiram povećati transparentnost, uvesti imovinske kartice pročelnika i direktora poduzeća, te po uzoru na grad Prag želim uvesti međunarodni standard borbe protiv korupcije ISO 37001 i planiram uvesti nadzor javnih natječaja velike vrijednosti kako se loši projekti ne bi više događali. Tu nisam naišao na podršku što je logično jer je kolega Tomašević financijski opterećen zbog milijuna koje je primio iz inozemstva, kolega Škoro koji ne kaže koliko je naplaćivao koncerte od Zagreba, Vesna Škare Ožbolt koja se bori s plagijatom i financiranjem kampanje, kolegica Pavičić Vukičević koja je bila desna ruka Bandića ili kolega Klisović koji je potpuno neupućen u poslove grada - oštro je napao HDZ-ovac svoje protukandidate.

Gotovo svi su se javili za repliku, a Tomašević je poručio kako je on vjerojatno prvi jer Filipović uvijek njega prvog proziva.

- Kao prvo, meni je ovo nevjerojatno, da vi ovako kritizirate Pavičić Vukičević a četiri godine ste im držali ljestve. Četiri godine spornih projekata. Žičara, projekt izglasan bez studije izvodivosti, kredit od pola milijuna kuna ste mirno izglasali kada su radovi već bili gotovi. Sve ste to mirno izglasali. A kada spominjete ISO standard korupcije iz Praga, vama to ne treba. HDZ ima svoj standard korupcije, ne treba vam ISO - poručio je Tomašević.

Tomašević je kasnije napomenuo da je uvjet suradnje HDZ-a i Bandića bila prometna veza do zračne luke koju Pavičić Vukičević sad najavljuje:

- HDZ je na vlasti u državi, imali ste koalicijski sporazum, a sad se vadite na to da država to nije riješila. Za nas su najbitniji projekti povećanje recikliranja i kompostiranja, zatvaranje odlagališta Jakuševec, proširenje vodoopskrbne mreže i unaprjeđenje odvodnje, tu je i proširenje tramvajske mreže i unaprjeđenje biciklističke infrastrukture. Zatim i zelena postpotresna obnova u kojoj gradska uprava pomaže građanima, moderne škole i vrtići... nabrajao je Tomašević.

Filipović se posprdno osvrnuo na obećanja Tomaševića:

- Opet slušam plan malih komunalnih akcija na temelju tog strašnog programa koji je Tomašević predstavio. Sad Tomašević govori o Jakuševcu. Preduvjet da se zatvori Jakuševac je izgradnja centra za gospodarenje otpadom izvan Zagreba. Tomašević je predvidio Resnik, nek nešto kaže o tome.

Odgovor je brzo dobio:

- Centar za reciklažu, a ne megacentar kakav ste vi izglasali kad ste donijeli odluku o gospodarenju otpadom. Mi ćemo preispitati sve lokacije. Vi ste glasali da bude u Resniku - rekao je Tomašević kojem je Filipović bezuspješno pokušao upasti u riječ tvrdeći da HDZ nije za to glasao.

- Nemojte mi upadati u riječ. Digli ste ruku za prostorni plan. I ne samo to, nego ste glasali da se otpad uvozi iz Zagrebačke županije u Zagreb, a mi smo bili žestoko protiv toga. A sada obećajte da ćete otpad izbaciti iz Zagreba - rekao je Tomašević.

- Ja ne mogu vjerovati do koje vi razine možete iskrivljavati stvarnost - poručio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 00:04