BEZ MILOSTI

Internetom se širi video brutalnog uhićenja djevojčice, policija se pravda: ‘Sumnjivo je trčala‘

Majka djevojčice najavila je da će tužiti policiju zbog ove brutalne intervencije
Uhićenje u Hong Kongu
 Twitter

Zgražanje svjetske javnost izazvala je intervencija policije tijekom prosvjeda u Hong Kongu kada su uz prekomjernu upotrebu sile uhitili 12-godišnju djevojčicu. Obitelj tvrdi da se djevojčica sasvim slučajno našla među prosvjednicima dok je kupovala pribor za likovni.

Na snimci koja se dijeli društvenim mrežama vidi se kako policija ograđuje skupinu prosvjednika, među kojima je i djevojčica, a u panici se pomaknula u stranu i počela bježati. Policajci su krenuli u potjeru za curicom, a jedan od njih uspio ju je oboriti na tlo. Potom je nekoliko policajaca dotrčalo kako bi mu pomogli da je drži na tlu.

Dok se djevojčica nalazila u klinču, ostali policajci su rastjerivali ljude koji su promatrali užasavajuću scenu. Majka djevojčice najavila je da će tužiti policiju zbog ove brutalne intervencije.

Curica je u kupnji bila sa svojim 20-godišnjim bratom, a oboje su kažnjeni zbog 'kršenja zabrane okupljanja u vrijeme pandemije'.

Djevojčica je u incidentu zadobila nekoliko modrica i ogrebotina.

Policija je potvrdila da je uhitila 12-godišnjakinju dok je "sumnjivo bježala" istaknuvši da su službenici primijenili minimalnu silu da je obuzdaju.

Podsjetimo, policija je u nedjelju uhitila više stotina ljudi na prosvjedu u Hong Kongu protiv odgode izbora za zakonodavno vijeće tog grada i novog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je uvela Kina.

Policija je do 21 sat po lokalnom vremenu uhitila 289 prosvjednika, od kojih 270 zbog ilegalnog okupljanja.

Među uhićenima su bila najmanje dvojica istaknutih hongkonških aktivista, Figo Chan iz Građanskog fronta za ljudska prava i dugogodišnji zastupnik i aktivist Leung Kwok-hung.

Na snimkama objavljenim na Twitteru vidi se i kako policija privodi skupine prosvjednika, od kojih jednu skupinu mladića prska suzavcem.

Prosvjednici su uzvikivali "Pet zahtjeva, niti jedan manje!" i tražili od Pekinga da oslobodi nedavno uhićenih dvanaestero aktivista koji su pokušali brodom prebjeći na Tajvan.

Policija je rekla da uzvikivanje prosvjednih slogana predstavlja kršenje javnog reda i epidemioloških mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 08:27