EKOLOŠKA KATASTROFA

Diljem Perua građani doniraju svoju kosu, u pozadini svega je prilično neobičan razlog

Peruanci su se odazvali javnom pozivu na donaciju kose u frizerskim salonima

Građani diljem Perua doniraju kosu kako bi pomogli u sanaciji naftnih mrlja

 Cris Bouroncle/Afp/Profimedia

U frizerskim salonima diljem Perua, ali i u improviziranim salonima na otvorenom, građani se mogu besplatno ošišati. Na to su se saloni odlučili nakon što su znanstvenici podsjetili da se vlasi kose mogu iskoristiti za sanaciju naftnih mrlja.

Nakon erupcije vulkana u Tongi, koja je prouzročila velike valove i na drugom kraju svijeta, došlo je do izlijevanja nafte iz tankera španjolske rafinerije Repsol.

Radilo se o šest tisuća barela, koji su zahvatili oko sedamsto hekatara vode i 180 hektara obale. Daljnjim nadzorom i istraživačkim letovima otkrivena je ovaj tjedan dodatna naftna mrlja. Ona je otkrivena na terminalu rafinerije La Pampilla, u vlasništvu iste naftne tvrtke.

Sanacija naftnih mrlja traje od sredine mjeseca, a radnici se nadaju da će im pomoći velike količine vlasi koja im je donirana. Jedan kilogram kose u optimalnim uvjetima može upiti i do osam litara nafte.

Osim vlastite kose, stanovnici su na brzinsko šišanje doveli i ljubimce, čiju će dlaku također iskoristiti za sanaciju naftnih mrlja.

Peruanske vlasti proglasili su 90-dnevno izvanredno stanje zbog ekološke katastrofe, koju nazivaju "najgorom u novijoj povijesti".

Španjolskoj tvrtki Vlada planira nametnuti sankcije jer nisu reagirali u prvih 48 sati od izlijevanja. Iz rafinerije pak poručuju kako ih vlasti nisu alarmirale zbog visokih valova.

Nafta je dosad zabilježena na 21 plaži, a otkriveni su uginuli pingvini, tuljani, kao i mnogobrojne ptičje i riblje vrste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:23