ZAMALO TRAGEDIJA

Detalji skandala u Münchenu: Aktivist poslao dva čovjeka u bolnicu, Deschamps spašavao živu glavu

Greenpeace tvrdi kako njihov aktivist uopće nije trebao ući na stadion, već samo baciti žutu loptu s natpisom ‘izbaci naftu‘ na teren
Paraglajder u Allianz Areni
 Afp

Aktivist Greenpeacea u utorak navečer, prije utakmice Njemačka - Francuska na Euru 2020., trebao je na teren u znak prosvjeda protiv sponzora turnira Volkswagena baciti loptu prekrivenu sloganom, no umjesto toga paraglajdom je presjekao televizijske kablove na krovu stadiona. Veliki komadi plastike i metala padali su s oštećene letjelice, a muškarac se zaletio u tribine, pri čemu su najmanje dvije osobe zadobile ozljede i prebačene su u bolnicu. Prema pisanju njemačkog Bilda, jedna osoba zaradila je prijelom lica.

Didier Deschamps, bivši nogometaš i aktualni izbornik francuske reprezentacije, jedva je izbjegao leteće "projektile".

Paraglajder, 38-godišnji Nijemac, na kraju je sletio na travu u trenutku kad su se njemački igrači pripremali za utakmicu u minhenskoj Allianz Areni. Aktivist je prošao bez ozljeda, a nakon što su ga uz teren pregledali liječnici, uhićen je i odveden u pritvorski centar stadiona.

- Razmatramo razne kaznene prijave. Minhenska policija neće tolerirati nikakve političke akcije koje ugrožavaju tuđe živote - izjavio je glasnogovornik policije.

- Žao nam je zbog uzrokovane štete. Ovaj prosvjed nikad nije imao za cilj poremetiti igru ​​ili naštetiti ljudima. Nadamo se da su svi dobro i da nitko nije teže ozlijeđen. Akcije Greenpeacea uvijek su mirne i nenasilne. Nažalost, ovaj put nije sve išlo po planu - stoji u objavi na službenom Twitter profilu njemačkog Greenpeacea.

image
FRANCK FIFE/POOL/AFP

Organizacija također navodi kako paraglajder uopće nije trebao ući na stadion, već samo baciti žutu loptu s natpisom "izbaci naftu" na teren. Akcijom su zapravo zahtijevali da Volkswagen prestane prodavati dizelske i benzinske automobile koji štete klimi.

- Greenpeace je ugrozio živote ljubitelja nogometa. To je neprihvatljivo - reagirali su iz Volkswagena, a oglasila se i UEFA: "Ovo je bio nepromišljen i opasan čin. UEFA i njezini partneri u potpunosti su predani održivom turniru Euro 2020., a provedene su i mnoge inicijative za ublažavanje emisija ugljika".

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann, koji je svjedočio incidentu, aktivista Greenpeacea nazvao je "neodgovornim pustolovom koji je grubo precijenio svoje letačke sposobnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 02:58