OPORTUNIST

Šokantan prizor: Ovaj simpatični biljojed jede strvinu koju je pronašao pokraj ceste?

Snimka je šokirala mnoge na društvenim mrežama, jer nisu bili svjesni da jeleni uopće mogu jesti meso

Ilustracija

 -/Panthermedia/Profimedia

Prizor jelena koji uživa u obroku uvijek je prilično smirujući. Osim ako se čovjek približi i ustanovi da taj biljojed uopće ne jede ono što se nama čini. Takav je prizor zatekao jedan korisnik Instagrama, koja je snimio što kopitar jede i snimku objavio na toj društvenoj mreži. Privukao je mnoge komentatore, koji su izrazili užas nad obrokom. Jelen, naime, jede zmiju.

No, zapravo, nije to toliko čudno. Postoje životinje koje se rado pogoste mesom druge životinje, kad su u prilici. No, najčešće nisu, pa ih gledamo kao miroljubive mesojede koji su hrana drugim opakim predatorima. Snimljeni su do sada jeleni kako jedu ribe, a mnoge je užasnulo kad su otkrili da jeleni znaju jesti ptice. Prizor jelena kako čerupa perje i uživa u obroku sasvim je sigurno promijenio mišljenje mnogih o ovim prekrasnim kopitarima.

Znanstvenici misle kako se jeleni odlučuju za mesnu prehranu kada su u nekim razdobljima života u kojima im treba više energije, a to je, recimo, vrijeme kad im intenzivno rastu rogovi ili nakon što na svijet donesu mlade. No, moguće je i da su jednostavno oportunisti. Oni sami ne mogu uloviti gotovo pa ništa, no ako naiđu na mrtvu životinju, rado će je pojesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 16:17