NEVIDLJIVA PRIJETNJA

‘Zubi su izgledali savršeno, no dentalni rentgen otkrio je propadanje kostiju. Odmah smo operirali psa‘

Kujica je imala bolove u gornjoj čeljusti, a kad su veterinari otvorili zub, otkrili su jako gnojnu upalu

Kujica Habibi

 Ordinacija Goldi

Mnogi vlasnici pasa svjesni su koliko je važno zdravlje psećih zubiju, a posebno što su stariji. Dok neki psi pristaju na pranje četkicom i pastom, drugi se vlasnici snalaze uz pomoć raznih preparata, a ima i onih koji psima daju kosti za žvakanje, kako bi im na taj način uklonili kamenac sa zubiju. Na čišćenje se rijetko tko odlučuje samo tako, jer je za njega potrebno anestezirati životinju, pa to rade samo ‘usput‘, kad im je ljubimac već zbog nečega ozbiljnog u nesvijesti.

No, malotko se odlučuje na dentalni rentgen. Nije on na popisu onih stvari koje vlasnici rade u sklopu sistematskih pregleda, jer, ako psa ne boli, nema razloga da ga se šalje na ovo snimanje. No, kada pokazuju da nešto ne valja, svakako ih treba odvesti.

Jedan takav slučaj dogodio se u zagrebačkoj veterinarskoj ambulanti Goldi. Njihova čupava pacijentica, kujica Habibi, imala je bolove u gornjoj čeljusti. Iako su zubi izgledali savršeno, veterinari su odlučili pogledati što se događa unutra.

- Dentalni rentgen je otkrio propadanje kosti između korijenja četvrtog gornjeg premolara, te granulom na njegovom prednjem korijenu. Kada smo otvorili zub, našli smo jaku upalu s gnojem pod tim korijenom, te kirurški otklonili zub. Habibi je već idući dan vidno živnula - objavili su iz ordinacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 04:53