KOLUMNA VETERINARKE

‘U ovo doba godine dolaze mi mnogi vlasnici čiji se psi češu. Evo koji su mogući uzroci..‘

Dr.sc. Silva Rakočević iz zagrebačke ambulante Goldi iznosi iskustva koja je stekla u svojoj dugogodišnjoj karijeri
 Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia

- Doktore, moj pas se ne prestaje češati - to je najčešća rečenica koja se čuje u veterinarskoj ambulanti, posebno u proljeće i jesen.

Ima mnogo razloga češanja u pasa. Najbolje je da se ustanovi pravi razlog i primijeni pravilna terapija. Prvo moramo ustanoviti jesu li možda neki vanjski kožni paraziti uzrok svrbeža (recimo, buhe, uši ili krpelji). Oni se i vide na koži. Neke koji žive u koži (npr. demodex), dokazat ćemo mikroskopskom pretragom strugotina kože. Ako su uzrok češanja vanjski paraziti,pas će dobro odgovoriti na terapiju koju daje veterinar, ali moramo imati na umu da se moramo riješiti i parazita iz okoline u kojoj pas živi (recimo, ako se radi o buhama).

Bakterijske i gljivične upale kože su još jedan uzrok češanja, ali one su obično sekundarne prirode, a primarni uzroci su ili kožni paraziti, loša prehrana, alergijske bolesti kože, hormonalne poremetnje... Vlasnik obično primijeti na koži psa crvenilo, krastice, a česti znak je i gubitak dlake na nekim mjestima na tijelu, obično na glavi, na stražnjim nogama i oko repa. Upale kože ćemo liječiti antibioticima i šamponima, s time da se antibiotici moraju davati još najmanje sedam dana nakon nestanka svih znakova upale. Najbolje da se u tim slučajevima uzme bris kože za bakteriološku pretragu i da se lijekovi daju ciljano.

Najčešći razlog bolesti kože je alergija.

1. Alergija na hranu

Pas može biti alergičan na neke komponente hrane, a to se odražava tako da ga koža svrbi. Najčešći alergeni su govedina, mliječni proizvodi, piletina, gluten iz žitarica... Osim svrbeža, neki psi mogu imati i znakove bolesti probavnog trakta (proljev, krvava stolica, povraćanje...). Terapija se provodi postupnom eliminacijom pojedinih sastojaka hrane, kako bi se utvrdilo na to je točno ljubimac alergičan. Danas postoje brojne komercijalne hipoalergene hrane.

2. Kontaktna alergija

Pas postaje osjetljiv na neke stvari s kojima dolazi u kontakt - recimo, prostirka za spavanje, trava, posuda za hranu... Najčešće promjene vide se na koži nogu, trbuha ili brade. Najbolja terapija je eliminacija stvari koje su potencijalni alergeni.

3. Atopije

Riječ je o reakciji na alergene koji u organizam ulaze disanjem, a izazivaju promjene na koži. U inhalacione alergije spadaju one na pelud cvijeća, travu, kućnu prašinu, grinje... Neke pasmine, poput zlatnih retrivera ili pak shar-pei, posebno su podložni ovim vrstama alergije.

image

Silva Rakočević

Darko Tomas/Cropix

Simptomi se javljaju na koži - pojavljuje se crvenilo, krastice ili prištići, pas se češe (najčešće na njušci i oko očiju), liže šape... Promjene mogu biti vidljive po cijelom trbuhu, Uz to se obično javljaju i upale obje uške s tipičnim promjenama koje zovemo ‘narančina kora‘, a unutrašnjost uha obično nije zahvaćena. Uške su zadebljale, crvene, bolne i jako svrbe. Što učiniti kod atopije? Najbolje je pokušati odrediti o kojoj se vrsti alergena radi. To je ponekad vrlo teško, a i ako ustanovimo uzrok, teško ćemo psa maknuti iz područja u kojem živi. U težim slučajevima davat ćemo protuupalne lijekove, koji će smiriti upalu i svrbež. Antihistaminici koji se primjenjuju kod ljudi nemaju u pasa jači djelotvorni učinak. Preporuka je davanje hrane obogaćene esencijalnim masnim kiselinama)omega 3) i H vitaminom. Ponekad mogu pomoći i blagi medicinski šamponi, koji će smanjiti upalu i svrbež.

U svakom slučaju, čim vlasnik primijeti da se njegov ljubimac češe. potrebno je posjetiti veterinara kako bi se otkrio uzrok. Duže čekanje može samo pogoršati stanje kože, pa će u tom slučaju liječenje duže trajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:02