BARF

Trebamo li pse zaista hraniti sirovim mesom? Evo što kažu stručnjaci...

Zadnjih je godina trend ovakve prehrane sve popularniji diljem svijeta
 Gre Jak/alamy/alamy/profimedia

Na društvenim mrežama povela se ozbiljna rasprava o tome treba li pse hraniti sirovim mesom ili ne. U debatu su se na TikToku uključili i influenceri koji se bave životinjama kao i neki holistički veterinari.

Zadnjih nekoliko desetljeća vlasnici pasa hrane svoje ljubimce dehidriranom hranom ili pak konzervama napravljenim samo za njih. No, trend prehrane BARF hranom (Biologically Appropriate Raw Food) sve je popularniji, pa je godina već i na hrvatskom tržištu moguće je kupiti takve obroke od nekoliko proizvođača. Oni su smrznuti, pa ih se drži u zamrzivaču, potom odmrzava i njima hrani pse. Osim smrada i sukrvice koji prate ovakvu hranu, oni vlasnici koji nju odabiru nemaju baš nikakve primjedbe na nju.

BARF se sastoji od nekuhanih dijelova mesa životinja, koje neki vlasnici sami nabavljaju, pa obroke pripremaju kod kuće, a drugi ih kupuju gotove. No, stručnjaci upozoravaju da postoje potencijalni rizici koje ova prehrana nosi.

Tako se American Veterinary Medical Association (AVMA) protivi hranjenju pasa i mačaka ovom hranom jer smatraju da ona nosi rizik za zdravlje naših čupavaca, ali i nas samih. Smatraju kako hranu treba kuhati ili barem pasterizirati kako bi se smanjili ili uklonili svi patogeni organizmi iz nje. Niz je potencijalnih patogena koji mogu biti u sirovoj hrani, tako da naši ljubimci mogu imati problema s tim. No, ugrožavaju i vlasnike, jer se oni mogu zaraziti dodirivanjem tog mesa ili od pasa. Oni, naime, mogu razviti infekcije koje prenose svojim ljudima.

Jedna je studija otkrila kako, ako se pse hrani na ovaj način, to može dovesti do rezistencije na antibiotike. Stručnjaci su proučavali 600 zdravih pasa i otkrili su da postoji veza između prehrane i rezistentncije.

Veterinari tvrde i kako nema dokaza kako ova vrsta prehrane pomaže čišćim zubima pasa i manjem broju problema sa zubima. Tvrde kako je riječ o utiscima vlasnika, no ne postoje znanstveni dokazi za to, piše IFL Science.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 00:47