POMOĆ

Treba li zimi hraniti ptice? Evo što kažu domaći stručnjaci iz udruge BIOM

Hranimo ih u zimskom periodu kada im je hrana teže dostupna zbog niskih temperatura ili zamrzavanja tla
 Yay Media As/Alamy/Alamy/Profimedia

Iz zagrebačke udruge BIOM objavili su kako u zadnje vrijeme primaju brojne upite građana treba li hraniti ptice u zimskom periodu. Pitanje je to koje se svake godine postavlja - iako mnogi žele pomoći pticama da prežive vrijeme kada im hrana nije toliko dostupna, ima onih koji tvrde da je to loše za njih.

- U pravilu, ptice hranimo u zimskom periodu kada im je hrana teže dostupna zbog niskih temperatura ili zamrzavanja tla. Po ovakvom, neobično toplom vremenu sasvim je u redu koncem veljače prestati s hranjenjem i prepustiti pticama da same traže izvore hrane.

Otprilike u ožujku, kada se zahukta gniježđenje, pticama nije potrebno ostavljati hranu. Dapače, one će svojom potragom za zalogajima: kukcima, crvima, ličinkama i brojnim nametnicima održavati prirodnu ravnotežu u našem okolišu.

Ako se vrate niske temperature, možemo im ponovo ostavljati hranu. Ptice će nam biti zahvalne! U svakom slučaju im ne možemo naštetiti ako ih nastavimo hraniti (ali ne tijekom ljeta i jeseni) ni ako prestanemo - objavili su iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:14