LOGIČNO

O čemu sanjaju psi? Stručnjakinja s Harvarda ima odgovor koji će se mnogima svidjeti

Umoran pas je dobar pas, a oni čupavci koji u danu imaju dovoljno šetnje i igranja obično imaju više sati dubokog sna
 Pakula Piotr/Alamy/Alamy/Profimedia

Vlasnici pasa uglavnom su uvjereni da njihovi psi sanjaju kako jure livadom, laju na nekog koga ne vole ili jedu svoje omiljene keksiće. No, čini se kako sanjaju o nečemu što im je draže od svega toga: o svojim ljudima.

Sudeći po onome što kaže psihologinja Deirdre Barrett s Harvarda, psi vrlo vjerojatno sanjaju o ljudima koje vole.

- Ljudi sanjaju o istim stvarima koje ih zanimaju danju, iako više vizualno i manje logično. Nema razloga misliti da su životinje drugačije. Budući da su psi općenito iznimno vezani za svoje ljude, vjerojatno je da pas sanja vlasnikovo lice, miris i da mu ugađa ili smeta - rekla je Barrett za Modern Met, a prenosi Pet Helpful.

- Najbolji način da sebi ili svojim psima omogućimo bolje snove je stvoriti sretna dnevna iskustva i dovoljno spavati u sigurnom i ugodnom okruženju - pojasnila je.

Ako je pas tijekom dana aktivan, to će mu osigurati miran san noću. Umoran pas je dobar pas, a oni čupavci koji u danu imaju dovoljno šetnje i igranja obično imaju više sati dubokog sna. Ali ne biste se trebali baviti nikakvim visoko energetskim ili super stimulativnim aktivnostima neposredno prije spavanja, jer baš kao i ljudi, psi tada mogu teško zaspati.

Pokušajte održavati dosljedan raspored spavanja za svojeg psa, neka prostor za spavanje bude tih i zatamnjen, a sobna temperatura ne smije biti ni previsoka ni preniska.

Prilagodite im vrijeme obroka kada je potrebno. Hranjenje nekoliko sati prije spavanja daje im dovoljno vremena da probave hranu. Posluživanje večere nekoliko sati prije spavanja također pomaže smanjiti broj potrebnih noćnih odlazaka u toalet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 00:18