VLASNICI, OPREZ

Nova studija otkrila: Ove pasmine su sklonije tome da obole od raka

On je vodeći uzrok smrti kod 47 posto pasa, posebno kod onih starijih od deset godina

Ilustracija

 Olivera Olah-kis/Alamy/Alamy/Profimedia

Nova studija, koja je objavljena u utorak u Royal Society Open Science, otkrila je koje pasmine pasa imaju veće izglede za to da dobiju rak, a rezultati posebno zabrinjavaju vlasnike pasa velikih pasmina. Istraživači su u studiji nastojali razumjeti kako rak počinje i kako se to odnosi na određene pasmine pasa.

Prema izvješću ABC Newsa, studija je potvrdila kako velike pasmine (no ne i najveće) imaju i najveći rizik. Istraživači su otkrili da "od 85 pasmina u više od jednog skupa podataka samo retriver pokazuje značajno povećanu smrtnost od raka, a škotski terijer, bernski planinski pas i bullmastiff također pokazuju značajan rizik (više od 50 posto od očekivanog)."

Retriveri obično dobiju neku vrstu sarkoma, a terijeri imaju veću učestalost raka mjehura.

Leonard Nunney, evolucijski biolog s Kalifornijskog sveučilišta, Riverside i glavni autor rada, objasnio je detalje istraživanja.

- Veliki psi obično umiru u mnogo mlađoj dobi, pa oni zapravo imaju manji rizik od razvoja raka nego psi srednje veličine. To je jednostavno zato što umiru mlađi - pojasnio je i dodao kako postoji cijeli niz pasmina koje nisu sklone ovom oboljenju.

Zabrinuti vlasnici pasa uvijek bi trebali svojeg ljubimca odvesti veterinari kada vide bilo kakve fizičke ili psihičke promjene. Samo veterinar može dijagnosticirati rak kod pasa, ali evo nekih od najčešćih znakova raka kod pasa s kojima bi roditelji ljubimaca trebali biti upoznati, piše PetHelpful.

- Nagli i neobjašnjivi gubitak težine, čak i ako pas nije promijenio prehranu ili tjelovježbu, može biti potencijalni znak raznih zdravstvenih problema, uključujući rak.

- Kvrgava područja ili izbočine na tijelu, osobito ako brzo rastu ili se mijenjaju u veličini-- Možda nisu sve kancerogene, ali bi ih veterinar trebao pregledati.

- Poteškoće s disanjem ili jak kašalj bi mogli biti simptomi raka nosa ili pluća

- Promjene u mokrenju ili defekaciji, promjene u konzistenciji stolice ili prisutnost krvi u mokraći ili izmetu. Uriniranje više nego inače jer ponekad kućni ljubimci s urinarnim rakom moraju često mokriti, mogu doživjeti nezgode u kući ili se čini da se naprežu prilikom mokrenja. Kronično povraćanje također treba prijaviti svom veterinaru.

- Promjene u ponašanju kao što su umor, razdražljivost ili nedostatak interesa za šetnje ili igru ​​u kojima je pas prije uživao, ili bilo kakve nagle promjene u ponašanju također mogu biti znak.

Rak je vodeći uzrok smrti kod 47 posto pasa, posebno kod pasa starijih od deset godina. Procjenjuje se da će oko šest milijuna pasa ove godine samo u SAD-u biti dijagnosticiran rak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 13:44