UDRUGA DEVET ŽIVOTA

‘Ne procjenjujte seksualni život svojih ljubimaca prema svom, nego ih kastrirajte za njihovo dobro‘

Zdrava mačka omaci se do 3 puta na godinu i na svijet donese od 4 do 6 mačića svaki put

Ilustracija

 Likind/Alamy/Alamy/Profimedia

Iz Udruge Devet Života, koja pomaže mačkama na području Osijeka i okolice, odlučili su progovoriti o tome koliko je kastracija važna. Za početak su odlučili objasniti kako se mačke u našim klimatskim uvjetima tjeraju tijekom cijele godine i dok u sebi nose mlade neće izgubiti potrebu za parenjem. Zdrava mačka omaci se do 3 puta na godinu, od 4 do 6 mačića svaki put. Znači, nakon što othrani prvi okot (što traje dva mjeseca), može se očekivati da na svijet već donese drugi.

- Proces reprodukcije u mačjem svijetu toliko je bolan da je njihova vrsta – da bi natjerala jedinke da se pare – razvila izuzetno jak nagon za parenjem, po mnogima najjači u životinjskom svijetu. Mačori grizu ženku za vrat da bi je spriječili da pobjegne. Sigurno ne znate da penis mačora ima bodlje. Uloga bodlji je da sastruže spermu konkurenta mačka, zaostalu od prethodnog parenja i da uz ugriz dodatno zadrže ženku da ne pobjegne prije završenog parenja. Sad vam je valjda jasnije da ženke bježe zato što je parenje bolno.

Mužjaci se ne rađaju s bodljama na penisu. Razvijaju ih oko šestog mjeseca života, kad postaju reproduktivno zreli. Ako se kastriraju kao mladi, nikada ih ne razviju. Primarna uloga bodlji je da stimulira ovulaciju ženke. Naime, ženka mačke ne ovulira prije samog čina parenja, već tijekom njega. Bol izazvana bodljama natjera mozak da oslobodi hormon koji stimulira sazrijevanje jajne stanice u jajnicima i potrebno je barem četiri parenja da bi se u organizmu stvorila dovoljna koncentracija hormona da jajne stanice potpuno sazru - pojasnili su iz udruge.

Dodali su i kako je iz toga jasno zašto ženke u kućnim uvjetima mjauču danima kada započne tjeranje i poslije jednog tjeranja vrlo brzo ulaze u drugo, jer bez parenja ne dolazi do ovulacije i proces se ne može završiti. Ne samo da je to mučenje za mačku, već može dovesti do piometre (gnojne upale maternice) a ona do smrtnog ishoda. Zato zaboravite „odvajanje" i „čuvanje" mačke tijekom tjeranja i kastrirajte ju, poručili su.

- Dakle, u svemu tome nema ničega seksi ni ugodnog za mačku. Prestanite gledati na svoje kućne ljubimce kroz prizmu osobnih potreba. Ne procjenjujte seksualni život svojih ljubimaca prema svom. Budite odgovorni i kastrirajte svoje mačke ili mačke o kojima brinete na ulici - poručili su iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:53