SAVJET STRUČNJAKA

Kako razlikovati domaću, barsku kornjaču od invazivne crvenouhe kornjače? Lako!

Crvenouha kornjača ima crveno-narančaste mrlje na bočnim dijelovima glave, iza svakog oka
 JU Zeleni prsten

Kako razlikovati domaću, barsku kornjaču od invazivne crvenouhe kornjače? Prilično je to važno ako u jezeru vidimo kornjaču, jer u slučaju da se radi o crvenouhoj, trebali bismo je izvaditi iz jezera, staviti u posudu s vodom i o tom pronalasku obavijestiti nadležnu Javnu ustanovu. Životinji se, bez brige, ništa neće dogoditi, samo će je poslati u zagrebačko utočište za crvenouhe kornjače.

Zbog toga je važno razlikovati ih, a iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije svojim su pratiteljima na Facebooku objasnili kako to relativno lako napraviti.

- Crvenouha kornjača ima crveno-narančaste mrlje na bočnim dijelovima glave, iza svakog oka, gdje su joj smještene uši. Po oklopu i koži ima žute i zelene prugice. Karakterizira ju i horizontalna crna linija u razini zjenice.

Oklop i koža barske kornjače su tamne, crne boje i prekriveni žutim točkicama i šarama. Što je jedinka starija, oklop je glađi i ima više žutih šara. Zanimljivo je spomenuti i da mužjaci barskih kornjača imaju smeđe do narančaste, a ženke žute očne šarenice - pojasnili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:03