MISTERIJ

Još uvijek nije poznato zašto mačke ližu svoje ljude, no nekoliko je teorija...

Neki to smatraju znakom ljubavi, no moguće je da se uopće ne radi o tome
 Evgeny Haritonov/Alamy/Alamy/Profimedia

Vlasnici pasa znaju da njihovim ljubimcima nije nimalo strano polizati svoje ljude. Psi daju ‘puse‘ kad treba i kad ne treba, i nimalo im nije strano polizati vlasniku cijelo lice od sreće. No, mačke tome nisu toliko sklone. To je, zapravo, dobra vijest, jer su njihovi jezici prilično oštri.

No, općenito su vlasnici mačaka sretni kad im njihov ljubimac poliže, recimo, ruku. Smatraju to znakom ljubavi. No, je li tome zaista tako? Nevjerojatno je da imamo znanstvenike koji su osmislili kako poslati ljude na Mjesec, a ne znamo zbog čega točno mačke ližu ljude. Ili, to možda nije nevjerojatno, nego logično, jer mačke uvijek i u svemu moraju biti posebne.

Kako god bilo, ne zna se dakle točno zašto mačke ližu ljude, ali ima nekoliko teorija. Neki smatraju kako na taj način svom čovjeku pokazuje da mu vjeruju. Drugi smatraju kako je vjerojatno stvar u tome da je čovjek dotaknulo nešto što mačku zanima - bilo da se radi o nekoj hrani, mirisima druge životinje, pa čak i kremi za ruke... Ako je nešto zanima, mačka bi to mogla polizati.

No, moguće je da je lizanje inačica onog teritorijalnog trljanja glavom. Recimo, dok je mazimo, onda se počisti od našeg mirisa na svom krznu, a onda poliže i ruku kojom je mazimo. Na taj način uklanja naš miris i mi sad, bar njoj, mirišemo kao i ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:08