JAVNA USTANOVA

‘Ako u rujnu vidite rodu, bez brige, ne znači da je u opasnosti...‘

Ptice koje nisu u dovoljno dobroj kondiciji za izdržati dugu selidbu mogu ostati te u većini slučajeva mogu preživjeti zimu
 Damir Krajac/Cropix

- Odlaze li sve rode na jug? - pitaju se mnogi ovih dana, a neki odgovor traže i od stručnjaka. Među njima su i zaposleni u Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije, koji u drugoj polovici kolovoza i početkom rujna tradicionalno dobivaju puno upita o rodama koje nisu odletjele. Prema njihovim višegodišnjim iskustvima, kažu, u velikoj većini slučajeva radi se o normalnoj pojavi te intervencija nije potrebna.

Rode sa selidbom kreću u kolovozu, ali ona još uvijek traje i tijekom rujna. Prvo na put kreću mlade ptice, a odrasle nakon njih. Kroz naše krajeve prolaze i rode iz drugih zemalja te kod nas zastaju kako bi se nahranile i odmorile.

Ptice koje nisu u dovoljno dobroj kondiciji za izdržati dugu selidbu mogu ostati u Hrvatskoj te u većini slučajeva mogu normalno preživjeti zimu. Kako su zime kod nas sve toplije a snježni pokrivač sve rjeđi, sve veći broj roda ostaje kod nas.

- Zimi, kada padne snijeg, a vode se zalede, rodama ponekad treba pomoć oko pronalaska hrane. U tim slučajevima može im se ponuditi svježe meso ili ribu. Osim toga, rode trebaju pomoć samo ako se radi o očitoj ozljedi kao što je slomljena noga ili slomljeno krilo koje u tom slučaju visi prema dolje - poručili su iz Javne ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 21:36