NIJE TEŠKO

Ako se želite sprijateljiti s vjevericama, evo kako to trebate učiniti...

No, pri tome treba voditi računa o njihovom zdravlju i paziti na hranu, ali i količinu, koju im dajemo

Ilustracija

 Chris Sansom/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogima su vjeverice neopisivo simpatična stvorenja i voljeli bi se sprijateljiti s njima, ali ne znaju kako to napraviti. Zaljubljenici u ove malene glodavce kažu kako je najbrži put do njihova srca onaj koji vodi kroz želudac. Drugim riječima - ako ih ljudi redovito hrane, one će se naviknuti na njih.

No, pri tom valja biti oprezan i ne hraniti ih previše, kako ne bi postale nesposobne same preživljavati, a osim toga, trebale bi jesti hranu koja je dobra za njih. Često ih ljudi, bez da znaju, hrane nezdravim zalogajima.

Preporuka je da, ako ih odlučimo hraniti, budemo na sigurnoj udaljenosti, kako je ne bismo prestrašili. Nekoliko metara je sasvim dovoljno. Trebamo potom biti tihi i smireni, jer su one osjetljive na zvukove.

- Ako želite nahraniti vjevericu, pružite joj samo prirodnu hranu, koju ona sama može pronaći u prirodi, kao što su orašasti plodovi, sjemenke i voće. Izbjegavajte davati im nezdrave namirnice poput kruha, kolača, čipsa, zasoljenih i prženih orašastih plodova i drugih prerađenih grickalica - savjetuju domaći ‘šaptači‘ vjevericama, Conny Petö Đeneš i Draženko Požarić, koji brinu i pomažu brojnim porečkim glodavcima s kitnjastim repom.

Ističu kako treba imati na umu da su vjeverice divlje životinje i treba im pružiti dovoljno prostora. Ne bismo mi trebali forsirati dodir, jer ih tako možemo uplašiti. Najbolje je pustiti ih da one dođu s nama.

- Poučite djecu da ne trče za vjevericama, jer ih to uznemirava. Umjesto toga, potičite ih na promatranje i poštovanje izdaleka. Ako vodite psa u područje gdje ovi malci žive, držite ga na povodcu kako ih ne bi uznemiravao. Mnogo puta smo svjedočili kako vlasnik psa govori: „Neće moj pas nikome nauditi“, a nakon toga ugrize džogera ili usmrti vjevericu. Nažalost, sahranili smo već tri koje su ubili psi pušteni na mjestu gdje je to izričito zabranjeno. Ovo je alarmantan trend koji se mora zaustaviti - dodali su.

Ističu i kako čovjek treba imati na umu da je ovim životinjama važno pristupati s oprezom i poštivanjem njihovih prirodnih potreba.

image
VauMijau Banner
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 19:49