ZANIMLJIVO

Znate li koje je ovo neobično biće iz Jadrana? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Iako ga mnogi dosad nisu vidjeli, stalni je stanovnik prostora od plićaka do 230 metara dubine
Morsko srce
 Otvoreno more

U pijesku na plaži na pola metra dubine djeca su iskopala neobično loptasto biće. Ima mekane bodlje i ticala, polako se kreće i nikad ga još nismo vidjeli. Što bi to moglo biti? - upitali su čitatelji redakciju Otvorenog mora.

Oni su im odgovoirli kako je ono što su pronašli - ježinac kojeg znanstvenici nazivaju lat. imenom Echinocardium cordatum, dok se kod nas katkad zove morskim srcem, sukladno prijevodu njegova engleskog naziva.

Iako ga mnogi dosad nisu vidjeli, stalni je stanovnik Jadrana, ali i cijelog sjeveroistočnog Atlantika, zapadnog Pacifika, a nalaze ga i oko Australije i Novog Zelanda. Živi od samog plićaka pa sve do 230 metara dubine.

Razlog zašto ga mnogi nisu dosad vidjeli leži u tome što ovaj ježinac svoj život uglavnom provodi zakopan u pješčanom dnu i rijetko se vidi na površini dna. Kod nas se smatra da je tipični predstavnik nekih pješčanih staništa, primjerice biocenoze sitnih ujednačenih pijesaka.

image
Roy Waller/Alamy/Alamy/Profimedia

U pijesku se zakopa do dubine od nekih 10-15 cm, dok se sa površinom dna spaja s respiratornim kanalom, ali također i s dva dodatna kanala za izlučivanje. Upravo ga na toj osnovi i možemo primijetiti jer u području skupljanja izlučevina nastaje konusna izbočina koja je znak da se ispod nje nalazi zakopani ježinac.

Morsko srce je dvospolni ježinac čije su larve nakon izvaljivanja pelagične i pripadaju zooplanktonu. Nakon 39 dana larve padaju prema dnu gdje se zakopaju u pijesak i nastavljaju svoj život koji može trajati deset i više godina. Ne spada u velike ježince, jer mu tijelo maksimalno naraste do 6 cm promjera.

Zanimljivo je da morsko srce često stvara simbiozu s nekim drugim morskim organizmima, posebice školjkama, pa se neke mlađe školjke često prikače svojim bisusnim nitima za bodlje morskog srca, piše Otvoreno more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 13:15