NEVJEROJATAN STVOR

Znanstvenici u Puli otvorili najotrovniju ribu Jadrana, objavljeno što su u njoj našli: ‘Protuotrova nema!‘

Još uvijek nije poznato razmnožava li se ova vrsta ribe u Jadranu
 Screenshot Facebook

Nikog prošli tjedan nije obradovala vijest da je u Jadranu ulovljena srebrnopruga napuhača, a ponajmanje nju samu, koja je životom platila boravak na 19 metara dubine, gdje je ulovljena. Njeno je tijelo poslano u Laboratorij prirodnih znanosti pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, gdje je analizirano. Otkriveno je kako je u ustima imala jednu udicu, a u želudcu još tri, piše Glas Istre. U zadnje se vrijeme hranila rakovima, školjkašima, ljušturama puža i ježinca te ribama. Doslovno svim što joj je palo pod zube, koji su iznimno jaki.

- Cijela je životinja otrovna, meso i koža. Pogotovo koža jer ona nema ljuske, i samim time, kao i druge ribe koje ih nemaju, izlučuje mnogo sluzi za obranu i osmoregulaciju. Otrov se nalazi i u sluzi, a najviše ga ima u unutarnjim organima i u jetri. Protuotrov još uvijek ne postoji - pojašnjava biolog Neven Iveša i dodaje kako se trovanje odvija u nekoliko faza, a prvi simptomi pojavljuju se u roku od 10 do 45 minuta. Otrov blokira živčane impulse i može usmrtiti čovjeka.

Još uvijek nije poznato razmnožava li se ova napuhača u Jadranu. No, poznato je kako u Sredozemnom moru živi desetak vrsta tih riba koje su došle kroz Sueski kanal i Gibraltarski prolaz. Klimatske promjene čine svoje i za očekivati je da će ih ubuduće biti na mjestima koja tradicionalno nisu bila njihov životni prostor.

- U Mediteran je ova vrsta ušla 2003. godine u Turskoj, gdje je prvi put zabilježena, i od tada se masovno širi. Najviše ih ima duž obale Sirije, Libanona, Turske i južne Grčke, U Jadranu je prvi put zabilježena 2012. godine, kasnije je bilo još nekoliko pojedinačnih nalaza, a ovaj nalaz u sjevernom Jadranu definitivno nam je potvrda da imamo posljedice klimatskih promjena budući da su to ribe umjerenog, odnosno tropskog i suptropskog pojasa kojima ne odgovara hladna voda, no sjeverni Jadran se zagrijao - ističe Iveša i dodaje kako misli da je tome doprinio i morski promet, s obzirom na luke Rijeka, Venecija, Kopar i Trst.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 17:45