UGINULA ČITAVA KRDA

Znanstvenici razotkrili misterij slonova koji su jedan za drugim padali mrtvi: ‘Ne, nije bilo zbog suše...‘

Ranije te iste godine oko 350 slonova u susjednoj sjevernoj Bocvani također je iznenada preminulo tijekom tri mjeseca

Ilustracija

 Handout/Afp/Profimedia

Kad je 35 afričkih slonova u Zimbabveu uginulo između kraja kolovoza i studenog 2020, znanstvenici su bili zbunjeni. Njih 11 je izdahnulo u roku od 24 sata, tako da je bilo jasno kako uzrok ne može biti prirodan. No, nisu znali o čemu se radi. Istraživanju je sada došao kraj, a u izvješću koje su objavili kažu da je vjerojatnije da će se epidemije dogoditi u uvjetima koje stvara tekuća klimatska kriza.

- Preminuli su jedan pokraj drugog i to je veoma zagonetno. Da, mnoge životinje umiru prilično blizu jedna drugoj, ali ne tik jedna do druge u tako malom vremenskom razmaku. To je bio jedinstven slučaj - rekao je za CNN Chris Foggin, veterinar u Zakladi za divlje životinje Victoria Falls u Zimbabveu, koji je koautor studije o uzroku smrti.

Ranije te iste godine oko 350 slonova u susjednoj sjevernoj Bocvani također je iznenada preminulo tijekom tri mjeseca. Stručnjaci nisu znali o čemu se radi - upirali su prstom u krivolovce (premda su slonovi imali kljove), razmišljali je li možda riječ o trovanju (iako naokolo nije bilo mrtvih životinja druge vrste, što se inače uvijek dogodi kada je ostavljen otrov) ili je za sve kriva suša. Smrtnost slonova u Bocvani pripisuje se cijanobakterijskim neurotoksinima, ali daljnji detalji nisu objavljeni, navodi se u studiji. Foggin je rekao da nema dokazane veze između smrti slonova u Zimbabveu i Bocvani.

Rezultati analize objavljeni su 25. listopada u časopisu Nature Communications i u njima stoji kako su nalazi otkrili da se radilo o infekciji slabo poznatom bakterijom nazvanom Bisgaard takson 45 koja je uzrokovala trovanje krvi. Svoj je obol smrti dala i činjenica da su se resursi hrane i vode smanjivali tijekom sušne sezone, zbog čega su slonovi morali prelaziti sve veće udaljenosti u potrazi za njima.

Autori smatraju da su vrućina, suša i gustoća naseljenosti u tom području vjerojatno pridonijeli ovoj nemiloj situaciji, a što je najgore, misle da će se ovakve situacije sve češće događati kako se naš planet bude zagrijavao.

- Prerano je reći da su klimatske promjene utjecale na ovo, ali ako u budućnosti bude više dugotrajnijih suša i sezone budu oštrije, vjerojatno će se ovakve situacije ponavljati - rekao je Foggin.

Bisgaardov takson 45 je ranije povezivan s ranama od ugriza tigra i lava kod ljudi. Bakterija je također pronađena u vjevericama i zdravim papigama u zatočeništvu.

Mikroorganizam, koji nema službeni naziv, usko je povezan s drugom, češćom bakterijom poznatom kao Pasteurella multocida, koja može uzrokovati hemoragičnu septikemiju kod drugih životinja, uključujući azijske slonove.

Ta je bakterija također povezana s masovnom smrću 200 tisuća kritično ugroženih saiga antilopa u Kazahstanu 2015., navodi se u studiji.

Foggin je rekao da su istraživači pratili divlje životinje u tom području u potrazi za prisutnošću bakterije, ali od 2020. nije potvrđena daljnja smrt slonova kao posljedica Bisgaardovog taksona 45.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 03:55