NEVJEROJATNO

Znanstvenici otkrili dupina koji neprestano ‘priča‘ s drugom vrstom: ‘Misli da su isti‘

Shvatili su da ona njihov ‘jezik‘ koristi i kad sama pliva, dakle, nije da ga koristi samo za komunikaciju

Bottlenose dolphin (Tursiops truncatus), Bahia de La Paz, Baja California Sur, Mexico.,Image: 620057727, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: CHRISTOPHER SWANN/Sciencephoto/Profimedia

 Christopher Swann/Sciencephoto/Profimedia

Jedan zaljev na zapadu Škotske je dom dupina Kylie i tisućama morskih svinja (pliskavica). Kylie nije viđena u društvu drugih delfina najmanje 14 godina, ali daleko je od toga samuje. Tijekom vedrih dana posjetioci marine ponekad mogu da vide Kajli kako pliva sa svinjama, piše National Geographic.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Bioacoustics sugerira da su Kyline veze sa svinjama bliže nego što je znanstvena zajednica mislila. Iako bi uobičajeni vokalni repertoar dupina trebalo uključiti širok spektar kliktanja i zvižduka, Kylie ne zviždi. Umjesto toga, "razgovara" kao morske svinje, koje komuniciraju visokim tonovima kliktanja. Studija sugerira da ona zapravo komunicira s pliskavicama, ili barem da pokušava. Ovo otkriće bi moglo da rasvijetliti bogati svijet interakcija između različitih vrsta kitova.

- Jasno je da vrste u divljini komuniciraju mnogo više nego što smo do sada mislili - kaže Denise Herzing, stručnjakinja za ponašanje dupina.

Nitko od mještana ne zna odakle je Kylie došla niti zašto je sama, kaže David Nairn, osnivač i direktor Clyde Porpoise, lokalne organizacije posvećene istraživanju i zaštiti morskih sisavaca. Neki dupini ostanu sami nakon što ih oluje ili ljudske aktivnosti odvoje od njihovih grupa ili nakon što ostanu bez roditelja. Drugi su jednostavno manje društveni, što su pokazali rezultati studije iz 2019. godine koja je pratila usamljene dupine diljem svijeta.

Da bi saznao više o Kylienoj vezi s pliskavicama, Nairn je zakvačio hidrofon na svoju jedrilicu i snimio zvuk nekoliko susreta između dupina i pliskavica u razdoblju od 2016. do 2018. godine.

- Ona se definitivno osjeća kao pliskavica - kaže ovaj morski biolog.

Mel Cosentino, tada doktorand na University of Strathclyde u Glasgowu, preslušao je tisuće razgovora sa snimaka. Dok dupini zvižde skoro neprestano, pliskavice to ne rade baš nikada. Umjesto toga, one komuniciraju isključivo izuzetno visokim frekvencijama.

Cosentino je identificirao i uobičajene klikove niže frekvencije, ali čak i kada se činilo da je Kylie sama, doktorand je čuo klikove od 130 kiloherca, frekvenciji na kojoj pričaju pliskavice. Dakle, dupin priča kao pliskavica čak i kada nikog nema oko nje. Istraživači su također otkrili da Kylie nikada ne zviždi, kao što to čine drugi dupini. No, nepoznato je koliko informacija Kylie prenosi u svojim pokušajima da priča kao pliskavica

U svakom slučaju, ovo ponašanje predstavlja "pokušaj" komunikacije koji "pliskavice vjerojatno prepoznaju - kaže Herzing, direktor istraživanja, koji je proučavao ponašanje atlantskih pjegavih dupina na Bahamima više od tri desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 04:14