NOVI SOJ

Vlasnici u panici, Europom se širi smrtonosni virus koji je na Cipru ubio najmanje osam tisuća mačaka

Ljubimica koja je razvila simptome tek nakon što je veterinar potvrdio da je bolesna, je izolirana od drugih

Ilustracija

 Larisa Karpova/Alamy/Alamy/Profimedia

Britanski vlasnici kućnih ljubimaca su u strahu i to nakon što se smrtonosni soj koronavirusa koji je ubio osam tisuća mačaka na Cipru proširio na UK. Znanstvenici su, naime, utvrdili da je mačka donesena u Britaniju s tog mediteranskog otoka i sama zaražena virusom, zbog čega je i nastupio strah.

Mačka, koja je razvila simptome tek nakon što je veterinar potvrdio da je bolesna, podvrgava se daljnjim pretragama i liječenju nakon što ju je vlasnik izolirao od ostalih, kako se virus ne bi širio.

Riječ je o novom, hibridnom soju postojećeg mačjeg i psećeg koronavirusa, koji je nazvan F-CoV-23. Iako ovaj soj nije povezan s covidom-19, znanstvenici su kod ove mačke pronašli isti ‘genetski otisak‘ kao kod 91 zaražene mačke na Cipru, piše Daily Mail.

Procjenjuje se da je virus ubio najmanje osam tisuća mačaka u prvoj polovici ove godine na otoku Cipru, ali bi mogao biti veći od 300 tisuća.

Liječenje mačaka odobreno je u kolovozu ove godine, kako bi se pokušalo uhvatiti u koštac s epidemijom na Cipru. On je poznat kao otok na kojem je puno slobodnoživućih mačaka. One su u nekom trenutku stavljene u brojne karantene, kako bi se usporilo širenje virusa, a veterinari i volonteri liječe životinje koje imaju simptome zaraze.

Bolest uzrokovana koronavirusom, zvana mačji infekcijski peritonitis (FIP, odnosno, FCoV), uobičajena je u cijelom svijetu,. Riječ je o smrtonosnoj bolesti. Običan koronavirus kod mačaka nije problematičan, ali ako mutira u FIP, mački se ne piše dobro. Dok neke mačke imaju simptome, kod drugih se oni ne manifestiraju. Postoje testovi kojima se utvrđuje je li mačka zaražena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 15:48