Ixobrychus minutus

Viđena rijetka ptica: ‘Znamo da ovdje živi, no nikad je prije nismo i sami vidjeli...‘

U našoj je zemlji ova ptica prisutna od travnja do kolovoza, a može se naći u kontinentalnom dijelu zemlje, u Istri te Dalmaciji.

Čapljica voljak

 Mcphoto/schaef/Alamy/Alamy/Profimedia

Jedna nesretna čaplja stradala je na živi u Murskom Središću, a uzrok njene smrti ostaje nepoznat. Možda je letjela noću, pa nije vidjela žicu? Ili je, možda, sjedila na žici, pa je probala nešto iščeprkati? To nema pretjerano smisla, jer ove čaplje inače ne sjede na žicama. Što se točno dogodilo, ostaje nepoznanica, no tijelo nesretne životinje je maknuto sa žice. Kad su je spustili, glavni čuvar prirode u ustanovi Međimurska priroda, shvatio je da se radi o zaista neobičnom stvorenju. Pomislili su to gledajući je s tla, no kad su je spustili, mogli su se uvjeriti da je riječ o nekom posebnom.

- Čim smo došli na teren, kolega i ja smo shvatili da se radi o ptici koju nikad nismo vidjeli na području Međimurja, iako znamo da ovdje živi. Kako to da je nismo vidjeli? Riječ je o vrsti koja je skrovita i plaha, pa se ne viđa često - rekao je Velimir Bašek, glavni čuvar prirode iz ustanove Međimurska priroda, i pojasnio da je na žici bila čapljica voljak (Ixobrychus minutus).

Ova ptica močvarica, inače najmanja čaplja u Europi, je strogo zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj. U našoj je zemlji ova ptica prisutna od travnja do kolovoza, a može se naći u kontinentalnom dijelu zemlje, u Istri te Dalmaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 11:19