ŠOKANTNO

Upucali pse u skloništu kako bi ljude zaštitili od korone? Među ubijenima i kuja sa štencima

U tijeku je istraga o tome je li eutanazijom prekršen zakon koji zabranjuje okrutnost prema životinjama
 Joseph Prezioso/Afp/Profimedia

Nekoliko pasa koje se nalazilo u skloništu, umjesto odlaska u novi dom, ubijeno je kako ne bi ljude zarazili koronom. Riječ je o psima koji su eutanazirani zbog neobične interpretacije pandemijskih mjera u australskoj državi Novi Južni Wales, piše The Sydney Morning Herald. Osim što su usmrćeni prilično brzo, premda su za njih u proračunu bila predviđena sredstva, javnost je uznemirio i način izvršavanja eutanazije. Nije bilo sredstva za smirenje, pa potom igle sa sredstvom koje zaustavlja rad srca. Nesretni, napušteni psi su - upucani.

- Office of Local Government (OLG) je informiran kako je Vijeće odlučilo poduzeti ovakvu akciju s ciljem zaštite svojih zaposlenika i zajednice, uključujući i osjetljivu zajednicu Aboridžina, od rizika prijenosa korone - rekao je glasnogovornik OLG-a.

Pojasnio je i kako agencija istražuje detalje događaja kako bi utvrdila je li prekršen zakon. Odnosno, istražuju je li bilo elemenata okrutnosti prema životinjama.

No, iz Vijeća se nitko nije oglasio. Ignorirali su sve upite novinara vezano za to zašto su donijeli ovakvu odluku, s obzirom na to da psi mogu biti prijenosnici, no male su mogućnosti da se to dogodi. Oni koronu mogu dobiti samo od ljudi, pa ako oni budu pažljivi, ne može doći do prijenosa bolesti.

Herald doznaje kako je među ubijenim psima bila i jedna kujica koja je netom prije dobila mlade. Zbog toga se oglasila Lisa Ryan iz Animal Liberationa, koja je rekla da smatraju da je riječ o neprihvatljivoj odluci da se psi ubiju, a sve to pod krinkom zaštite od bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 00:31