‘PLEMENITO UTOČIŠTE‘

U pulski akvarij stigle dvije periske s okrhnutom ljušturicom: ‘Pretpostavljamo da je to djelo predatora‘

Obje su smještene u prihvatni bazen s UV tretiranom i filtriranom vodom

Periska

 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su kako su prošlog tjedna u njihovo ‘Plemenito utočište‘, kako ga nazivaju, stigle dvije juvenilne plemenite periske (Pinna nobilis), veličine 16 x 7 mm i 17 x 8 mm, s okrhnutom ljušturicom.

- Pretpostavljamo da je to posljedica napada predatora. Sakupljene su s kolektora u uvali Javorike na Velikom Brijunu na dubini od dva i osam metara, te su smještene u prihvatni bazen s UV tretiranom i filtriranom vodom - objavili su i dodali kako je malene periske sakupila Silvija Kipson iz obrta za znanstvene i stručne usluge – SeaFan.

- Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da su, u moru, ovo ljeto i visoke temperature uspješno preživjele prošlogodišnje jedinke, od cca 6.5 do 22.5 cm. Lokacije u Istri su uglavnom na zapadnoj obali (Vinkuran, Zambratija, Vrsar) te u Šćuzi u Medulinskom zaljevu, u Nacionalnom parku Kornati i na Pagu. Na svakoj lokaciji pronađena je samo po jedna jedinka, osim u Vrsaru gdje je pronađeno njih 22. Za sada, na području južnog Jadrana pronađeno je nekoliko primjera periski, no radi se, o drugoj vrsti, ????? ????? - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 09:16