ZOO Zagreb

U povodu Svjetske proslave: Dan riječne kornjače o obnovi populacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Oni željni pozornijeg istraživanja karakteristika ovih stvorenja moći će proučavati preparate pod vodstvom edukatora

Kornjača

 ZOO Zagreb

Dan riječne kornjače – naziv je programa koji se u povodu Svjetskog dana kornjača u Zoološkom vrtu Grada Zagreba organizira u subotu 1. lipnja. Edukativni sadržaji o kornjačama posjetitelje očekuju od 10 do 14 sati.

Dan riječne kornjače u Zoološkom se vrtu Grada Zagreba održava drugi put. Ove će godine građane upoznati s razvojem projekta LIFE for Mauremys – Riječna kornjača – očuvanje krovne vrste sredozemnih vlažnih staništa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Riječna kornjača spada među najugroženije gmazove u ovom dijelu Europe. U sklopu projekta LIFE for Mauremys u Dubrovačko-neretvanskoj županiji se obnavljaju staništa riječne kornjače, a u Zoološkom se vrtu Grada Zagreba provodi uzgojni program kojem je cilj obnoviti populaciju riječne kornjače na području Stona. U planu je i uspostava reprodukcijskog centra u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za prihvat mladunaca do njihova puštanja u obnovljenu lokvu.

Glavni koordinator projekta LIFE for Mauremys je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko- neretvanske županije, Udruga Hyla, Hrvatske vode i Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba.

U subotu će se u Interpretacijskom centru zaštićene faune Hrvatske predstaviti razne vrste kornjača. Posjetitelji Zoološkog vrta tako će izbliza moći promotriti običnu čančaru, riječnu kornjaču, barsku kornjaču te kod nas invazivnu, crvenouhu kornjaču. Oni željni pozornijeg istraživanja karakteristika kornjača moći će proučavati preparate pod vodstvom edukatora.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pojasnit će koje su razlike između riječne i barske kornjače, a Udruga Hyla djecu će kroz igre podučiti kako prepoznati izvazivne vrste kornjača i što s njima napraviti. Na Danu riječne kornjače posjetitelji će se moći fotografirati s maskotom projekta - riječnom kornjačom Marom. Predstavit će se i jedna drugačija igra memory te slagati okrugle puzzle i papirnati modeli zavičajnih kornjača.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu likovnih radova s temom riječnih kornjača te glasati za onaj koji im se najviše sviđa. Radovi su pristizali iz cijele zemlje, ali i inozemstva. Posebna nagrada očekuje autora rada s najviše glasova posjetitelja, ali prigodni su darovi pripremljeni i za autore ostalih izloženih radova koji će u subotu doći u Zoološki vrt Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 08:47