626 PTICA

U Nacionalnom parku Mljet obavljeno prstenovanje ptica, ove godine prvi put viđen veliki svračak

Zaposlenici su istaknuli i da je uhvaćen mužjak crnokape grmuše sa slovačkim prstenom
 Nacionalni park Mljet

Zaposlenici Nacionalnog parka Mljet objavili su kako je prošli tjedan, u sklopu projekta monitoringa ptica, provedeno jesensko prstenovanje. Ukupno je prstenovano 626 ptica od 14 vrsta. Pored uobičajenih vrsta, prstenovan je i veliki svračak (prvi nalaz u tom području) te šojka. Valja istaknuti da je uhvaćen mužjak crnokape grmuše sa slovačkim prstenom.

- Kao i svake godine posjetili su nas učenici PŠ Goveđari, koji već imaju zavidno znanje o pticama koje prolaze Parkom u ovo doba - objavili su iz Nacionalnog parka.

Prošle godine je u razdoblju od 12. do 15. listopada njihov ornitološki tim, pod vodstvom Luke Jurinovića, voditelja ornitoloških istraživanja u Parku od 2001. godine, obavio je monitoring i prstenovanje ptica.. Tijekom terenskog rada ukupno je zabilježeno 14 različitih vrsta ptica i prstenovano je njih 291.

- Najbrojnije su bile crnokape grmuše i crvendaći. Zanimljivo je istaknuti kako je ovog puta u NP Mljet prstenovana i nova vrsta – jelova sjenica (Periparus ater) - objavili su tada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:23