NEUGODNO IZNENAĐEN

Tarik Filipović objavio fotografiju iz Dubaija, izazvao brojne reakcije pa poručio: ‘Nikad ne bih to podržao...‘

Ispričao nam je da je mnogo naučio na ovom primjeru jer je već ranije prestao ići s obitelji u zoološke vrtove, kažu Prijatelji životinja
 INSTAGRAM/Tarik Filipović

Prijatelji životinja javili su se Tariku Filipoviću nakon što je na Instagramu objavio fotografiju iz Dubaija, na kojoj pozira s gepardom. Upozorili su ga, kako kažu, na patnju divljih životinja koje se iskorištavaju na egzotičnim turističkim destinacijama.

- Raduje nas što nam se Tarik ubrzo javio kako bi pojasnio kontekst nastanka fotografija. Naveo je da je iskreni prijatelj životinja i pojasnio je da je gepard s fotografija vlasništvo čovjeka koji ne dovodi u svoju kuću turiste niti naplaćuje fotografiranje, već je do njega došao preko zajedničke poznanice. Rekao je da je gepard vrlo mlad te je pio mlijeko iz bočice, lizao svima prste i igrao se, što mu je djelovalo simpatično i bio je sretan što može izbliza vidjeti tako prekrasnu životinju - kažu iz udruge.

Dodaju kako se Tarik ipak u razgovoru s njima neugodno iznenadio kad je saznao da se geparde u prirodi danas može sresti gotovo isključivo u Africi, dok su u Aziji na rubu izumiranja. Informirali su ga da je zabrinjavajuće što se u Južnoafričkoj Republici gepardi uzgajaju na zahtjev, pri čemu ih oduzimaju jako rano od majki kako bi ih dresirali da budu kućni ljubimci, za zoološke vrtove, fotografiranje s turistima ili za lov u ograđenom prostoru radi lovačkih trofeja, zbog čega ih moraju hraniti mlijekom iz bočice umjesto da sisaju mlijeko svojih majki.

- Stručnjaci za divlje životinje upozoravaju da je uzgoj u zatočeništvu krinka za zloglasnu ilegalnu trgovinu životinjama. Ističu i da držanje geparda i drugih divljih mačaka u zatočeništvu iznimno narušava dobrobit životinja. Gepardi u zatočeništvu jako su osjetljivi na stres i često pokazuju abnormalno ponašanje jer su im uskraćeni instinkti za lov, a i učestalo su bolesni zbog kroničnog stresa i neprirodne prehrane, što može uzrokovati i depresiju - poručili su i dodali:

- Mladunčad geparda uzgaja se i u svrhu maženja kako bi mogli dražesno pozirati s turistima na fotografijama, a za to se često iskorištavaju i po šest sati dnevno. Sve to događa se isključivo radi profita. Kad je Tarik čuo ove informacije i saznao što je u pozadini naoko bezazlenog predstavljanja divljih životinja turistima, oštro je osudio takvu praksu i ponovio da nikad ne bi podržao okrutno i štetno postupanje prema životinjama. Ispričao nam je da je mnogo naučio na ovom primjeru jer je već ranije prestao ići s obitelji u zoološke vrtove i iznimno mu je tužno gledati zatočene životinje - zaključili su Prijatelji životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 11:41