KOJA SREĆA

Tara, Sara, Mara i Šina su preživjele prošlogodišnji pomor. Zdrave su dočekale proljeće

Riječ je o periskama koje žive u Puli i Medulinu, a svi su sretni jer su narasle deset milimetara
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Četiri istarske periske koje su preživjele prošlogodišnji pomor, žive i zdrave su dočekale proljeće, piše portal Gorgonija.

Ovih dana provjerili su Taru i Saru u Puli te Maru i Pinu (da, to su njihova imena) u Medulinu i utvrdili da su žive, lijepo reagiraju na vanjski podražaj i narasle su oko 10 milimetara.

Pretraživanje podmorja sjevernog Jadrana u potrazi za živim primjercima plemenite periske (Pinna nobilis) nastavili su i ove godine. Članovi udruge Eko more Medulin s roniocima RK Centar, sustavno dva puta tjedno pretražuju morsko dno na dubinama od 2 do 20 metara u nadi da će pronaći još poneki živi primjerak i tako pomoći znanstvenicima u pokušaju spašavanja ove vrste, koja se nalazi u ozbiljnoj opasnosti od izumiranja.

S obzirom na okolnosti, nema baš puno mjesta za optimizam, ali nadaju se da će se Tari, Sari, Mari i Pini ipak uskoro pridružiti još koja preživjela periska. U tome nim mogu pomoći svi koji imaju korisnu informaciju ili opažanje, koje mogu dojaviti na neki od kontakata na njihovoj Facebook stranici „Eko more Medulin“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 22:16