ŽRTVE NEVREMENA

Srcedrapajuće scene iz Slavonije: Pokušale su zaštititi svoje mlade, na kraju su same teško stradale

Svaka jedinica lokalne samouprave treba imati rješenje za zbrinjavanje unesrećenih divljih životinja. No ta vrsta pomoći nije zaživjela

Roda u Slavoniji

 FACEBOOK

Jako nevrijeme praćeno kišom i tučom zahvatilo je u ponedjeljak navečer dijelove Slavonije. Vjetar je rušio stabla, a sudeći po potresnim fotografijama koje kruže društvenim mrežama, teško su stradale i rode.

- U Slavoniji su jučer uslijed tuče stradale rode i druge divlje životinje. Rode su štitile svoje mlade te se nisu imale zbog zaštite gnijezda gdje skloniti. Zasad jedino prihvatilište za divlje životinje ima Grad Zagreb, u sklopu azila Dumovec. Unesrećene rode rado će primiti i pokušati im pomoći, no problem je u prijevozu. Svaki građanin, koji se susreo s unesrećenom rodom, neka putem komunalnog redarstva grada ili općine pokuša na svom području zbrinuti rodu, a ako to nije moguće, neka se komunicira pomoć s Dumovcem.

Dosad je već svaka jedinica lokalne samouprave trebala imati rješenje za zbrinjavanje unesrećenih divljih životinja na svom području. Međutim, kao i najjednostavnija kontrola mikročipiranja, niti takva vrsta pomoći nije zaživjela, a najviše ispaštaju najslabiji, čiji bismo zaštitnici trebali biti mi. Treba imati na umu da tuča može padati i više puta godišnje te da ona nije jedina vremenska nepogoda i situacija u kojoj će divlje životinje trebati našu pomoć - objavljeno je na Facebook stranici Udruge za pravnu zaštitu životinja ANIMALEX.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 12:00