U CENTRU ZAGREBA

Sovu drže na povezu i u ruksaku, a fotografiranje s njom naplaćuju pet eura: ‘To treba prijaviti policiji‘

Ptica je vidno istraumatizirana od stalnog prenošenja iz ruke u ruku. Divlje životinje nisu zabavljači, kažu iz Prijatelja životinja

Sova u Zagrebu

 Prijatelji životinja/FACEBOOK

Prijatelji životinja na svojoj službenoj Facebook stranici upozorili su na uznemirujuću praksu kojoj su ovih dana na glavnom trgu u Zagrebu svjedočili mnogi građani. Njihovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Ako naiđete na osobe koje iznajmljuju i naplaćuju turistima fotografiranje sa životinjama, kao u slučaju na fotografiji, molimo vas, nemojte nasjesti i plaćati im za okrutnost... Divlje životinje koje iskorištavaju obično su vezane užetom, kako ne bi pobjegle te su izložene stresu i patnji. Na glavnom zagrebačkom trgu strani državljani ovu sovu drže na povezu i u ruksaku koji nije primjeren životinji. Sova je vidno istraumatizirana od stalnog prenošenja iz ruke u ruku, a fotografiranje naplaćuju 5 eura.

Divlje životinje (kao ni bilo koje druge) nisu zabavljači, a privatne osobe smjele bi ih držati samo pod strogo propisanim uvjetima, uz sve potrebne dozvole i bez doticaja s javnošću i izlaganja buci, gomili prolaznika i drugim stresnim faktorima.

Takve situacije potrebno je hitno dojaviti najbližoj policijskoj postaji, najbolje telefonskim pozivom (u ovom slučaju nadležna je Prva policijska postaja Zagreb). Policijski službenici zatim će provjeriti identitet osobe koja izlaže životinju na javnom mjestu i naplaćuje isto te po hitnom postupku obavijestiti nadležnu veterinarsku inspekciju Državnog inspektorata - napisali su iz Prijatelja životinja.

Primjer njihove prijave za fotografiranje sa životinjama možete vidjeti OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:48