AKCIJA

Prijatelji životinja zatražili od Inspektorata i gradske vlasti Popovače da zabrane održavanje štraparijade

Naveli su da su štraparijade već sada protuzakonite zato što krše mnoge odredbe Zakona o zaštiti životinja

Štraparijada

 Prijatelji životinja

Nakon štraparijada koje su se ove godine odrale u Velikoj Gorici i kod Lonjskog polja, veterinarska inspekcija odbila je prošli mjesec dati suglasnost za održavanje štraparijade kod Požege. Udruga Prijatelji životinja pohvalila je tada inspekciju što je poslušala struku i mišljenje javnosti te izrazila nadu da je to kraj iskorištavanju i zlostavljanju konja u Hrvatskoj radi nakaradne zabave. No iz Udruge javljaju da su morali ponovno pisati Državnom inspektoratu i vlastima u gradu Popovači zbog najave štraparijade sljedećega vikenda.

U prijavi DIRH-u, Prijatelji životinja zatražili su da veterinarska inspekcija ne izda suglasnost za održavanje štraparijade, a da tržišna inspekcija spriječi nezakonito stjecanje profita na štetu životinja, s obzirom na najavljen nagradni fond od pet tisuća eura. U dopisu gradonačelniku Popovače Josipu Miškoviću i njegovim suradnicima zatražili su da ne dopuste održavanje štraparijade i apelirali na njih da ne troše novce svojih građana kao prošle godine, kada je vodstvo Grada Popovače izdvojilo iz gradskog proračuna sredstva za održavanje prve štraparijade.

- Vaša podrška štraparijadama je skandalozna podrška kršenju zakona i mučenju i zlostavljanju konja isključivo radi stjecanja profita pojedinaca, koji u svemu vide lak i dobar način zarade na muci konja - naglasili su Prijatelji životinja u dopisu gradskim vlastima Popovače.

Naveli su da su štraparijade već sada protuzakonite zato što krše mnoge odredbe Zakona o zaštiti životinja. Zakon ne dopušta korištenje kopitara za nošenje i vuču drva iz šume, osim u teško pristupačnim područjima, gdje to nije moguće na drugi način. Time se, bez iznimaka, jasno zabranjuje bilo kakvo drugo korištenje kopitara za vuču trupaca, a samim time i bilo kakvo korištenje kopitara na tzv. štraparijadama, podsjećaju. Osim toga, Zakon zabranjuje i prisiljavanje životinja na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah.

A upravo su prisila i agresija prema konjima i njihov strah od batina, ističu Prijatelji životinja, bit štraparijada.

- Znamo da konji neće vući ni pretovarena kola, već će stati. Potpuno je jasno i da sa svojih 600, 700 kilograma neće dobrovoljno vući trupce od tonu i pol do dvije tone. Vlasnici, kao dio redovite pripreme za štraparijade, konje rutinski ‘kondicijski treniraju’ udaranjem drvenim batinama u štalama, a sve s ciljem da dobiju poslušne konje s usađenim strahom, koji će već na povik i podizanje ruke automatski povlačiti teške trupce na ovim tobožnjim natjecanjima - istaknuli su.

Pojašnjavaju kako su na štraparijadama konji izloženi teškom fizičkom naporu, urlanju gomile ljudi, buci automobila, vrućinama i nezaštićenosti od jakog sunca. Muče se kako bi povukli teške trupce, uznemireni su, povlače se, propinju na stražnje noge… Vlasnici ih s prednje strane grubo povlače za žvale, a potezanjem i dizgina i podbradnog lanca uzrokuju dodatnu oštru bol u ustima i čeljusti konja. Neki vlasnici udaraju konje bičem prije natjecanja ili ih drogiraju.

- Vlasnici konja ne prežu ni pred čim jer pobjeda jamči značajnu zaradu i porast vrijednosti konja, kojega onda mogu prodati za mnogo veće iznose od onih za koje su ih kupili. Pobjedniku poraste cijena na do 10 tisuća eura, a zlostavljači na takva dva-tri konja godišnje, koje jeftino kupe i skupo prodaju, zarade godišnju ili dvogodišnju plaću. Zaradu donosi i ilegalno klađenje na iznose od nekoliko desetaka tisuća eura. Ni štraparijada koja je najavljena u Popovači ne održava se radi očuvanja konja, već radi klađenja, zarade i zabave - upozoravaju Prijatelji životinja.

Ukazuju da problematični pojedinci pokušavaju uvesti štraparijade u našu zemlju i da one nemaju veze s našim običajima i kulturom, već sramote Hrvatsku. Štraparijade ne služe promicanju ljubavi prema konjima i očuvanju konja kao kulturne baštine, već profitiranju na mučenju životinja. Stoga Prijatelji životinja apeliraju na hrvatske gradove da ne uvoze događanja iz susjednih država koja se temelje na kršenju zakona i maltretiranju životinja.

- Ljudi se mogu zabaviti organiziranjem izložbi konja i pokazati na nenasilan način čiji je konj ljepši i snažniji. Također, mogu se organizirati i povlačenja trupaca traktorima. Štraparijade itekako imaju alternativu, ali nikako opravdanje - smatraju u udruzi.

Prijatelji životinja zaključuju da zakon treba vrijediti jednako u cijeloj Hrvatskoj.

- Državni inspektorat mora donijeti jasnu uputu da su štraparijade već sada nezakonite i da ih je nemoguće regulirati. Ne bi se smjelo događati da svaki inspektor sam odlučuje hoće li dati suglasnost za njihovo održavanje. Jednostavno, ne postoje dobre štraparijade – to su uvijek samo i jedino nazadna natjecanja u zlostavljanju konja - istaknuli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:01