ZADARSKA KNJIŽNICA

Poznati domaći stručnjak predstavlja novu knjigu o puževima koju je napisao s dvojicom kolega

Do sada ovaj naslov nikada nije predstavljan na ovaj način, nego isključivo preko pisanih medija

Felimida luteorose, ilustrativna fotografija

 Srdjan Vrancic/Cropix

U Gradskoj knjižnici Zadar gost novog izdanja Morskog utorka je poznati domaći stručnjak za morski svijet, Pero Ugarković. On će 15. listopada u 19 sati predstaviti knjigu koju je napisao s Jakovom Prkićem i Rinom Stanićem, Morski puževi Jadrana - 1. dio. Uz predstavljanje knjige Ugarković će govoriti i o tome koliko je uništavanje obalnog pojasa i turistifikacija utjecala na to da su puževi izgubili svoja staništa.

Do sada ova knjiga nikada nije predstavljana na ovaj način, nego isključivo preko pisanih medija. Jutarnji je u srpnju objavio opširan tekst o ovom izdanju.

- Za dati točne informacije o tome koliko je turisftikacija utjecala na staništa trebalo bi napraviti istraživanje, tako da autori mogu govoriti samo o svojim iskustvima potrage za puževima. Jakov Prkić gotovo 50 godina aktivno pretražuje obalno područje i svjedok je transformacije većeg dijela obale iz istinskog mediteranskog staništa u bazen za kupanje bez života. Sasvim je očito da je zbog degradacije staništa došlo i do nestanka svih vrsta, bioraznolikosti obalnog područja a među njima i puževa - istaknuo je Ugarković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 10:17