CRNE BROJKE

Policija izvijestila: Na našem području je u samo 24 sata stradalo šest srna

Najveća opasnost je u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, kad životinje u većem broju prelaze cestu

Ilustracija

 Aarzoo Khurana/solent News & Photo Agency/Solent News/Profimedia

Statistika je nesmiljena, barem prema podacima policije iz Varaždina: sve je veći broj naleta automobila na domaće i divlje životinje na njihovom području. Samo u protekla 24 sata zabilježili su čak šest naleta na srne, koji su se dogodili na području Pleši, Podruta, Apatije, Bolfana, Varaždina i Trakošćana. Nisu dali podatke o tome jesu li životinje preživjele.

Najveća opasnost je u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, kad životinje u većem broju prelaze cestu jer tada na njoj ima manje prometa. No, ne radi se samo o njima - mnoge su životinje samo u to doba dana budne i aktivne, pa im je to jedino vrijeme kada mogu tražiti hranu. S obzirom na sve to, definitivno je prometno na cestama u to doba, barem što se tiče životinja.

- Pozivamo i vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprječavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora. Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja, poput pasa i mačaka, dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora zadržavaju na cestama.

U slučaju naleta vozila na domaće životinje u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja, te sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja je propisna kazna 300 kuna - ističu iz Policijske uprave Varaždinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:52